Gruwelijke thriller

‘Vogelman’ is het eerste deel in de Jack Caffery-serie en een intense psychologische thriller. Na een paar tegenvallende thrillers kreeg ik de tip om Mo Hayder eens te proberen. Gelukkig volgde ik dat advies op, want dit boek wist me te verrassen. Ik geef het vier sterren.

Mo Hayders schrijfstijl is duister en meeslepend. Ze schuwt expliciete details niet, wat dit boek minder geschikt maakt voor gevoelige lezers. De manier waarop ze beschrijft wat er met de slachtoffers gebeurt, is gruwelijk en aangrijpend. Daarnaast krijgen we een indringend inkijkje in de gedachtewereld van zowel de dader als rechercheur Jack Caffery.

Jack Caffery is een complexe en gelaagde hoofdpersoon. Zijn verleden speelt een grote rol en maakt hem een intrigerend personage. Hayder slaagt erin bepaalde personages zo goed neer te zetten dat ik zelfs een hekel kreeg aan een van Jacks collega’s. Toch missen sommige bijfiguren wat diepgang, wat voor mij een reden was om het boek geen vijf sterren te geven.

De spanning wordt geleidelijk opgebouwd, met onverwachte wendingen die ervoor zorgen dat het verhaal tot het einde blijft boeien. Hayder weet de lezer op het puntje van zijn stoel te houden en zorgt ervoor dat je wilt blijven doorlezen.

Dit boek bevat zware thema’s, waaronder verkrachting, moord en kindermisbruik. Het laatste wordt alleen benoemd en niet expliciet beschreven, anders had ik het boek waarschijnlijk niet kunnen lezen.

De oorspronkelijke titel van Vogelman is Birdman en het boek is vertaald door Bob Snoijink.

Meer recensies van De rijdende boekenwurm