Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gedateerd, maar schattig verhaal

Debbie op Hebban 13 juli 2016 Hebban Crew

Een verhaal met een staartje is de ondertitel van het boek Twee katten in de bibliotheek. De ondertitel zal vooral voor het woordspel zijn gekozen, want er is geen verhaalstaartje te bekennen. Maar dat vergeven we dit leuke, gezellige en schattige boek.

Assistent-bibliothecaris Jan Louch komt samen met haar baas op het idee om een kat in de bibliotheek te huisvesten. Er zitten wel eens wat muizen in de hoeken en gaten van het gebouw, waarop de beide dierenvrienden dit plan bedenken. Ze duiken in de rasbeschrijvingen, bellen met fokkers, sparen wat geld en schaffen vervolgens een Scottish Fold aan, een kattenras dat gevouwen oren heeft als belangrijkste, fysieke kenmerk. Als ze een naam moeten bedenken, helpt de dagelijkse toevoer van boeken. Boekengroothandel Baker & Taylor staat groot op de zijkant van de dozen. Hun nieuwe bibliotheekkat zou Baker gaan heten. Uiteraard volgt er, dankzij de enorm succesvolle ontvangst van Baker door de bibliotheekbezoekers, niet lang daarna een Taylor, ook een Scottish Fold.

Wat volgt is een serie anekdotes, met als rode draad de levens van Baker & Taylor en het leven van Jan Louch. Dat start al ergens in de dertiger jaren van de vorige eeuw. We lezen over de Beurskrach van '29, Pearl Harbor, automatisering (floppy disks!) en andere ontwikkelingen in de 20e eeuw. Dat maakt het verhaal wel wat gedateerd. Het helpt ook niet dat Baker & Taylor al in 1983 in de bibliotheek werden geplaatst en halverwege de jaren negentig overleden. Het einde van het verhaal is dus al twintig jaar oud. Jan Louch ging aan het einde van het boek met pensioen en zal nu de gezegende leeftijd van circa 85 jaar moeten hebben behaald. Dit boek zal mogelijk als een soort memoires bedoeld zijn. Gedateerd zijn ook de foto's in het midden van het boek, maar die zijn dan ook 20 tot 30 jaar oud. Gedateerd dus, maar het is niet vreselijk storend. Het is in feite wel interessant om, samen met Jan, in de bibliotheek te groeien naar groter, sneller, beter om vervolgens te bezuinigen. Er is ook niets veranderd.

Het boek bevat bizarre vertellingen over Jans neiging om onuitgenodigd buurhuizen binnen te lopen en daar boeken te gaan lezen. Ze was al op rantsoen gezet bij de plaatselijke bibliotheek en had de boeken in haar eigen huis uit, dus wat moet je dan? Een vreselijk zemelig, maar onverwacht leuk onderdeel zijn de diverse 'interviewtjes' met andere bibliotheekkatten. ('Het trainen van personeel is de sleutel tot een geslaagd bibliotheekkattendom', zegt Tober uit Indiana). Helaas zijn bibliotheekkatten niet meer zo geaccepteerd. Zelfs Baker & Taylor kregen wel eens een klacht van een allergische bibliotheekbezoeker. Jammer, want de bibliotheek heeft dankzij deze vouwoortjes een ontzettende groei in aanloop van bezoekers gehad, al waren het even goed niet allemaal mensen die boeken kwamen lenen. Zeker na de komst van een promotiecampagne van de groothandel Baker & Taylor, inclusief posters met de beide katten erop, kwamen mensen van heinde en verre om naar de katten te kijken en een 'gesigneerde' poster te vragen. Jan zette dan met een stempel een kattenpootje op de poster, al wilden sommige mensen echt liever een van de echte kattenpoten met verf insmeren en op het papier drukken.

Twee katten in de bibliotheek is in feite best een kneuterig verhaal, maar het heeft zijn charme. Je gaat mee in de melancholie van veranderende tijden, vooruitgang die goed is, vooruitgang die spijtig is. Je prikt af en toe wat door de anekdotes van Jan heen, die hier en daar een beetje aangedikt lijken te zijn. Ging ze echt met een Nubische geit boodschappen halen?

Er is tijdens het lezen best een traantje gevallen, het verhaal is veelzijdig, informatief en amusant genoeg. Voor kattenliefhebbers en boekenliefhebbers, maar met name katliefhebbende bibliothecarissen is dit een aanrader.    

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Debbie op Hebban

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur