67 seconden
Voor een studiedag dit boek meegekregen om te lezen. En eerlijk is eerlijk, het verhaal sprak me aan, maar de vorm stond me wat tegen, dus het duurde even voor ik het boek oppakte.
Ik ben een snelle, soms te snelle lezer, en de vorm waarin dit boek geschreven is, zorgde bij mij wel een beetje voor een gejaagd gevoel. Maar het komt het verhaal zeker ten goede. Het is rauw en poëtisch verteld en laat een wereld die redelijk ver van je afstaat (met bendegeweld) door deze manier van schrijven dicht bij je komen.
Tijdens het lezen, krijg je de neiging om het hardop te gaan voorlezen, te declameren. Het doet denken aan een rapnummer en zal adolescenten zeker aanspraken.
De 67 seconden staan voor de duur van de lift, alhoewel het voelt alsof het veel langer duurt, door alles wat zich afspeelt. Alle personen die Will treft in zijn reis naar beneden om wraak te nemen.
Het eind is verrassend en ik twijfel of ik het goed begrepen heb. De lift stopt om 09.09.09. Spiegeltijd. Ik vraag me af of de schrijver dit bewust gedaan heeft. 09.09 zou staan voor 'je moet je eigen leven leiden, de grenzen van je mogelijkheden opzoeken' en dat mensen je als rolmodel zien. Gezien de 3e regel (wraak nemen), zou dit best bewust gekozen kunnen zijn. Gaat Will dit doen of niet?