Tableau Mort

Debby 14 maart 2025
Wanneer een vrouw van middelbare leeftijd met een gruwelijk aantal messteken om het leven wordt gebracht in het Koning Albertpark in Antwerpen, staan rechercheurs Elise Van Streyndonck en Jorgen Platteau voor een raadsel. Wat doet de bizarre takkenconstructie op hun plaats delict? Welke rol speelt Bart, erfgoedbewaarder in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, in de zaak? En zijn de links met kunstenaar James Ensor toeval of moet het rechercheteam daar meer achter zoeken?

Tableau Mort is het vierde boek van Lotte. Het staat wel volledig los van haar Gebroken-reeks. Dit boek schreef ze samen met strafpleiter en advocaat Walter Damen. De rode draad doorheen dit boek is de beroemde kunstenaar James Ensor. Voor de geïnteresseerde kunstkenners, er loopt nog steeds een expo over James Ensor in het KMSKA. Dit wordt trouwens ook in het boek vermeld.

Het verhaal zelf begint met een brute moord op een vrouw in een park. Op het eerste zicht een roofoverval, maar wanneer er niets gestolen blijkt te zijn en er op de plaats delict precies een kunstwerk werd gebouwd rond de moord, blijkt dit toch geen gewone roofmoord te zijn. Wanneer er thuis nog een vrouw wordt vermoord op dezelfde manier en er weer een compositie rond de moord werd gebouwd zijn Elise en Stijn zeker van hun stuk dat deze moordenaar niet zomaar zal stoppen. Ook Bart, die werkt in het KMSKA, heeft zo zijn idee over deze moorden. Maar is Bart wel zo onschuldig? Weet hij meer of is hij gewoon geobsedeerd door James Ensor.

Het wordt voor Elise een strijd tegen de tijd om er voor te zorgen dat er geen derde slachtoffer valt. Waarom moord deze persoon, wie zal zijn volgende slachtoffer zijn, … Heel veel vragen die naarmate het verhaal vordert beantwoord worden. We lezen afwisselend vanuit het standpunt van Elise, maar ook vanuit dit van de moordenaar. Dit maakt op het einde van het verhaal heel veel duidelijk. En laten we eerlijk zijn, het is niet het einde die we dachten. Lotte weet op een heerlijke manier het verhaal te beëindigen.

Aanrader!

Meer recensies van Debby