Originele jeugdthriller
Toen Maren Stoffels negen jaar was, schreef ze haar eerste boek. Nu bezoekt ze meer dan 100 scholen per jaar om te praten over haar liefde voor schrijven en lezen. De laatste jaren schrijft ze vooral thrillers voor jongeren, 'After Party' is haar nieuwste werk.
Korte inhoud
Eslin is vorig jaar na het schoolfeest ontvoerd. Een jaar later lijkt iedereen haar vergeten, maar Lucy niet. Zij zoekt nog steeds naar haar beste vriendin. Nu het bijna weer tijd is voor het schoolfeest, hoopt Lucy antwoorden te vinden. Alleen komt ze daardoor wel gevaarlijk dicht bij de ontvoerder…
Oordeel
‘After Party’ is de nieuwste thriller van de succesvolle jeugdauteur Maren Stoffels. Het verhaal begint meteen spannend: het is duidelijk dat Eslin ontvoerd is. De setting is origineel: Eslin zit gevangen in een soort schacht: een ronde ruimte met zes gekleurde deuren. Ze noemt haar gevangenis het Centrum. Stoffels weet het claustrofobische gevoel dat Eslin door de ruimte krijgt perfect over te brengen op de lezer. Je ziet alles zo voor je. Slechts een paar alinea’s later beleven we het verhaal vanuit een ander perspectief, dat van Lucy. Zij is de beste vriendin van Eslin. Beide vertelperspectieven worden afgewisseld. De meiden zijn als zussen voor elkaar, dus de keuze voor die vertelstandpunten is prima.
De hoofdstukken zijn kort, waardoor je leestempo hoogt ligt. Door het ik-perspectief kan je je goed in beide personages inleven. Via Lucy leren we enkele nevenpersonages kennen, ze komen lang genoeg aan bod om het verhaal voldoende vulling te geven en de leefomgeving van Eslin en Lucy groter te maken. Eslin en Lucy zijn niet heel erg uitgediept, maar wat je moet weten, weet je ook. Stoffels overlaadt je niet met overbodige details en geeft je gewoon een keurig zicht op hun gevoelens. Ook de verhoudingen tussen hen en de andere jongeren in het boek zijn herkenbaar weergegeven.
Verder scoort ‘After Party’ ook op het vlak van spanning. De hoofdstukken van Eslin en Lucy lijken zich respectievelijk in het verleden en heden af te spelen. Die tijdsaanduiding staat niet zwart op wit, het is eerder een gevoel dat je krijgt. Het is duidelijk dat Eslin gruwelijke dingen heeft meegemaakt in het Centrum, maar pas later in het boek kom je te weten wat precies. Opvallend is dat het mysterie rond Eslins ontvoering vroeg opgelost lijkt, maar niets is minder waar. Je blijft geboeid verder lezen omdat je voelt dat je nog niet alles weet. De spanningsboog is constant hoog. Een enorme plottwist verrast je en hoe Stoffels beide verhaallijnen bij elkaar brengt, is simpelweg verbluffend.
Hoe meer je leest, hoe meer je kan doordringen tot de personages en hun gevoelens begrijpt. De schrijfstijl is heel helder, er wordt geen zware woordenschat gebruikt en dat maakt het verhaal heel toegankelijk voor minder fervente lezers. Stoffels heeft ook subtiele hints verstopt waardoor je op het einde alle details mooi samen kan brengen. Ook al voelden een aantal dingen verwarrend en onjuist aan in het begin, alles wordt duidelijk.
Als je niet meteen connectie voelt met het boek, blijf dus doorzetten. In het zesde deel van het verhaal worden de laatste losse eindjes verklaard. Die opdeling sluit overigens uitstekend aan bij de zes deuren van het Centrum. In het dankwoord besef je nog maar eens hoe origineel Maren Stoffels opnieuw is geweest. ‘After Party’ niet zomaar een jeugdboek, het is een sterk verhaal waarin gespeeld wordt met verhaalstructuur. Maren Stoffels heeft opnieuw bewezen dat ze tot de top behoort en dat is helemaal terecht.
Conclusie
4,5 sterren
‘After Party’ is een origineel jeugdboek waarin er meer aandacht wordt besteed aan de verhaalstructuur dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Een aanrader voor ijverige lezers én jongeren die moeilijker een boek oppakken.
Korte inhoud
Oordeel