Veelbelovende start van nieuwe thrillerreeks

debibvanlouise 24 november 2024
Ines Nijs is freelance redacteur. Haar debuutroman 'Onomkeerbaar' verscheen in april 2020, de roman 'De terugvlucht' in februari 2022. 'Born to be wild' is het eerste boek in de thrillerreeks rond Werchter.

Korte inhoud
De 37-jarige streekreporter Lexi Callier uit Werchter wil eindelijk haar droom realiseren nu haar dochter Laetitia op internaat gaat. Lexi benoemt zichzelf tot onderzoeksjournalist en verdiept zich in de mysterieuze motorclub Sons of Jinx. Ze ontmoet clublid Leo, die ze meteen bijzonder vindt. Of ze hem kan vertrouwen is een andere vraag. Lexi raakt steeds meer verweven met de Sons of Jinx. Eigenlijk zijn een paar mensen niet blij met haar onderzoek, maar als Lexi dat ontdekt, is het al te laat…

Oordeel
In ‘Born to be wild’ volgen we streekreporter Lexi die eigenlijk ervan droomt om onderzoeksjournalist te worden. Ze hoopt met een reportage over de beruchte motorclub Sons of Jinx indruk te maken op haar hoofdredactrice Anna. Lexi houdt zelf van motors en vanaf het begin van het boek is het duidelijk dat Ines Nijs research heeft gedaan naar bepaalde types motors. Ze overrompelt je niet met termen, maar vertelt er voldoende over om de sfeer te creëren die bij het verhaal past en neemt je dan ook zonder moeite mee in die specifieke motorwereld. Nijs heeft het ook over de verschillende functies van de clubleden. Alles is geloofwaardig uitgelegd, al mocht er nog iets dieper ingegaan zijn over wat precies het belang is van de taken van elk clublid.

We beleven het verhaal vanuit drie perspectieven, dat van Lexi, Leo en Joene. Zij komen nog niet ter sprake in de proloog waarin duidelijk iemand sterft, dus je bent meteen benieuwd naar wie nu precies het slachtoffer is. De perspectieven met personele verteller wisselen elkaar netjes af, maar bovenaan staat niet de naam van elk personage vermeld die we in het daaropvolgende hoofdstuk volgen. Dat zorgt ervoor dat je iets minder vlot de schakeling in je hoofd maakt tussen Lexi, Leo en Joene.

Desondanks heeft Nijs wel een stevige vorm van spanning gecreëerd door de wisselende vertelperspectieven. Als lezer weet je meer dan de personages, maar het is niet meteen duidelijk hoe we iedereen aan elkaar kunnen linken. Door de korte hoofdstukken leest het verhaal heel vlot, maar soms net iets té vlot. Hier en daar zijn er iets te veel tijdsprongen gemaakt en het voelt alsof er een stukje info ontbreekt om bijvoorbeeld mee te zijn met de situatie waarin Lexi zich bevindt als ze op onderzoek gaat. Uiteindelijk wordt alles later wel verklaard.

Via uitgebreide dialogen en een gedetailleerde inkijk in hun gedachtegang leren we Lexi, Leo en Joene beter kennen. De dialogen tussen hen en andere nevenpersonages voelen heel natuurlijk aan. Iemand die al van de eerste pagina’s een diepe indruk op je nalaat, is Laetitia, de dochter van Lexi. Zij is blind, maar dat is op een heel respectvolle en authentieke manier uitgewerkt. Blinde mensen beleven de wereld op een totaal andere manier en hoewel Laetitia niet constant in het verhaal aanwezig is, trekt Nijs Laetitia’s leefwijze door naar de andere personages. Ze besteedt namelijk veel aandacht aan de zintuigen van de personages. Hoe voelt iets aan, hoe ruikt iets? Eenvoudige handelingen als een zwembroek met de hand wassen en naar een podcast luisteren, beleven we heel intens als lezer. Daardoor wordt ons inlevingsvermogen versterkt en begrijpen we beter hoe Laetitia zich moet voelen.

Ten slotte slaagt Ines Nijs er niet alleen in je geboeid te houden door alle gebeurtenissen in het verhaal voldoende te spreiden, maar toont ze ook haar uitstekend taalgevoel. Ze heeft een heldere, filmische schrijfstijl zonder bijzonder moeilijke technische woordenschat. Prachtig geformuleerde zinnen als “… een nieuwe ronde woorden haar kant op zal boksen” (wat perfect past bij het personage dat Boxer wordt genoemd) en “een schaar die door zijn haren zingt” doen je lezershart sneller slaan. Er is ruimte genoeg voor de twee volgende delen in deze serie en eigenlijk zou het heel fijn zijn als de avonturen van Lexi en co verfilmd zouden worden…

Conclusie
4 sterren
‘Born to be wild’ is een veelbelovende start van deze nieuwe thrillerreeks. Het verhaal is origineel en dompelt je volledig onder in de motorwereld.

Meer recensies van debibvanlouise