Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Psychologische thriller die meer in z'n mars had

debibvanlouise 18 april 2025
J.M. Dalgliesh schreef al meerdere erg succesvolle crimeseries, zoals de Hidden Norfolk-serie. De auteur woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Norfolk. 'De indringer' is zijn thrillerdebuut.

Korte inhoud
Sophie Beckett heeft alles waar ze ooit van kon dromen: een succesvolle carrière als presentatrice, een prachtig huis in een chique buurt, een knappe man en twee gezonde kinderen. Er komt echter een barstje in haar geluk als haar dochter Katie van school wordt gestuurd. Volgens Sophies man Scott is een huisleraar de perfecte oplossing voor Katies rebelse gedrag. Zo wordt thuisonderwijzer Deanna ingeschakeld. Deanna is bloedmooi, sociaal en intelligent. Door haar verandert de sfeer ten huize Beckett en Sophie voelt dat er iets niet klopt. Is Deanna er wel echt om Katie te helpen? Wat is ze nog meer van plan?

Oordeel
‘De indringer’ is het thrillerdebuut van J.M. Dalgliesh. Met zijn proloog weet hij je aandacht meteen te trekken: er is een moord gebeurd ten huize Beckett, verdere details weten we nog niet. Vanaf het eerste hoofdstuk gaan we twee weken terug in de tijd. We leren Sophie heel uitgebreid kennen. Hoe ze zich voelt in haar job als presentatrice van een populaire ontbijtshow op de nationale tv, haar zorgen om haar rebelse dochter Katie, haar emoties: Dalgliesh besteedt aan alles veel aandacht, soms net iets te veel aan details van Sophies gedrag. Door het ik-perspectief voel je een sterke connectie met Sophie. Alle info over haar kom je eigenlijk te weten in vrij beschrijvende alinea’s. Er is niet heel veel interactie met andere personages, dus van echt lange dialogen is er geen sprake. Daardoor verdwijnt de vaart wat uit het verhaal en dreigt het wat te kabbelen.

Sophies perspectief neemt bijna de hele eerste helft van het boek in beslag, maar op een bepaald moment voegt Dalgliesh ook het perspectief van Deanna toe. Dat geeft nieuwe energie aan het verhaal. De ietwat herhalende beschrijvingen van Sophies gedrag worden bijgevolg wat minder. Deanna’s persoonlijkheid is vager uitgewerkt dan die van Sophie, maar dat past bij de sfeer van het boek. Het aantal belangrijke personages blijft beperkt tot het gezin van Sophie. Via Sophie en later dus ook Deanna leer je Scott, Katie en Chas voldoende kennen. Dalgliesh is er zeker in geslaagd om de spanningen tussen de verschillende personages goed op papier te zetten.

De spanningsboog van het verhaal zit dus vooral in de dynamiek tussen Sophie en co. Verwacht geen bloederige taferelen op elke pagina, maar je leest wel hoe Sophie langzaamaan het noorden begint kwijt te raken. De evolutie in haar gedrag is heel geloofwaardig beschreven. Daardoor komt er ook meer actie in de tweede helft van het boek: wat Sophie doet, heeft invloed op de rest van het gezin. Het onheilspellende gevoel komt sterker naar voren en de toevoeging van meer dialogen zorgen ervoor dat je leestempo weer hoger wordt. Een plottwist geeft je nieuwsgierigheid een boost, waardoor je opnieuw geboeid verder leest.

Al blijf je je wel enkele vragen stellen bij de algemene geloofwaardigheid van het verhaal. Gek genoeg hebben de gebeurtenissen ten huize Beckett in amper twee weken tijd een grote impact op het gezin. Gaat alles op psychologisch vlak niet heel snel? Daardoor voelt de tijdspanne waarin het verhaal zich afspeelt wat wrang aan. Dalgliesh maakt het wel goed met de herkenbaarheidsfactor van het boek. Zo is grensoverschrijdend gedrag in de mediawereld bijzonder actueel. Hoe het gedrag van je medemens jou kan beïnvloeden is dan weer wel geloofwaardig beschreven en bovendien taboedoorbrekend, omdat het hier om een extreme zaak gaat. Sommige lezers zullen zich vast in dezelfde positie bevinden als bepaalde personages. Hoe Dalgliesh alles uiteindelijk verklaart, voelt toch wat gekunsteld en opnieuw ietwat ongeloofwaardig aan. Het einde is wel heel heftig in vergelijking met de rest van het boek en een paar details worden niet perfect uitgeklaard. Toch is ‘De indringer’ een geslaagd thrillerdebuut die je wel even doet nadenken over je medemens.

Conclusie
3,5 sterren
‘De indringer’ is een psychologische thriller die wel meer in z’n mars had, maar die je toch kan bekoren door de dynamiek tussen de personages en de onheilspellende sfeer in het verhaal.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van debibvanlouise