Winters leesplezier

debibvanlouise 12 december 2024
Jo Thomas debuteerde in 2014 en schreef sindsdien verschillende zomer- en winterromans. 'Een Schotse winter' is haar nieuwste boek.

Korte inhoud
Ruby en haar band staan op het punt om door te breken. Als Ruby plots haar stem kwijtraakt tijdens een optreden, zit iedereen dan ook in zak en as. Om zo snel mogelijk te herstellen boekt Ruby een stemretraite op Tenerife. Een onverwacht telefoontje van een notaris brengt haar echter naar een afgelegen Schots eiland om daar een familiezaak te regelen. Het zou beter zijn dat haar grootvader naar een verzorgingshuis gaat, maar daarvoor moet zijn huis verkocht worden. Ruby heeft de man nog nooit ontmoet, dus de situatie is best ongemakkelijk. Als dan nog blijkt dat er een mysterieuze gast logeert in het huis van haar opa, dan wordt de zaak helemaal complex…

Oordeel
In ‘Een Schotse winter’ volgen we de stadse Ruby die noodgedwongen een tijdje op een afgelegen Schots eiland moet verblijven om familiezaken te regelen. Eigenlijk had ze op Tenerife moeten zijn voor een stemretraite. In de proloog is het meteen duidelijk waarom Ruby zo’n retraite nodig heeft: ze is haar stem kwijt. Het belang van haar stem wordt in het begin goed uitgewerkt, net als Ruby’s reis naar het eiland. De omgeving is prachtig beschreven, je ziet alles zo voor je. Net als Ruby ben je niet meteen betoverd door de natuurpracht. Jo Thomas laat je rustig wennen aan de sfeer die op het eiland heerst en besteedt de nodige aandacht aan de gemeenschap en het dorpsgevoel, waardoor je liefde voor de streek groeit.

Ruby worstelt niet alleen met de omgeving, maar ook met haar verloren stem. Hoewel het verhaal veelbelovend begon met dat probleem als rode draad, lijkt Ruby’s stembandstress wel vergeten als ze op het eiland arriveert. Ruby moet uiteraard verplicht praten met de mensen die ze er ontmoet, maar ze doet dat zo vaak zonder moeite dat het hier en daar wat ongeloofwaardig overkomt. Er zijn namelijk erg veel dialogen tussen haar en andere personages en het wordt dan niet vaak vernoemd dat spreken haar moeite kost. Tegelijk zijn die dialogen wel erg belangrijk voor het boek. Ze vormen de basis voor de band tussen Ruby en Lachlan, de man die bij Ruby’s grootvader woont. Daarnaast is er genoeg aandacht besteed aan de gevoelens van Ruby, terwijl die van Lachlan iets oppervlakkiger zijn uitgewerkt. We weten wat Ruby drijft en waarmee ze worstelt, maar ondanks de vele gesprekken tussen haar en Lachlan ontbreekt die informatie over hem.

Jo Thomas heeft een vlotte schrijfstijl, maar het verteltempo is relatief traag waardoor ze op een realistische manier de band tussen Ruby en Lachlan kan uitwerken. Hun leefwerelden zijn zo verschillend, maar het eiland is de perfecte verbinding tussen hen. De echte chemie tussen het duo laat wat op zich wachten, al draagt dat wel bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Ook de gin die Ruby en Lachlan samen willen brouwen versterkt de connectie tussen beide hoofdpersonages. Waar je in het begin van het boek nog verwachtte dat Ruby’s stemprobleem de rode draad zou zijn in het verhaal, is dat uiteindelijk de gin die Ruby’s grootvader zelf heeft gecreëerd. Thomas geeft haar lezers wat informatie over gin zonder hen te overdonderen.

Ten slotte zijn de onderliggende thema’s het sterkste punt van het boek. Dementie, muziek en familie(ruzies) zijn onderwerpen die op een subtiele en geloofwaardige wijze verwerkt zijn in het verhaal. Zo durft Ruby ervoor uit te komen dat ze het lastig vindt om met dementerende personen om te gaan, iets wat helaas voor sommige lezers herkenbaar zal zijn. Hoe moeilijke communicatie (jarenlang) gevolgen kan hebben voor familierelaties is ook iets wat centraal staat. Thomas maakt een mooi bruggetje tussen de familieproblemen van haar personages en de natuur van het eiland. Ze vergelijkt vechtende herten met Ruby’s grootvader en vader en dat versterkt het eilandgevoel alleen maar. Wanneer het belang van muziek op verschillende vlakken nog eens duidelijk wordt en zo onder andere bijdraagt aan Ruby’s zoektocht naar zichzelf, is het plaatje compleet. Jo Thomas sluit haar boek af met een fijne epiloog. Ze heeft een verhaal geschreven dat je hart verwarmt tijdens koude winterdagen.

Conclusie
4 sterren
‘Een Schotse winter’ is een verhaal waarin thema’s als dementie en familieproblemen geloofwaardig uitgewerkt zijn. Dankzij de sympathieke personages en mooie beschrijvingen van het Schotse eiland is leesplezier gegarandeerd.

Meer recensies van debibvanlouise

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur