Fijne Scandinavische thriller
'Grenzeloos' is het nieuwste deel van de Wisting-reeks. De serie is in meer dan 25 landen verschenen en is ook te zien als televisieserie.
Korte inhoud
Inspecteur William Wisting krijgt een mail van Michelle Norris, de vrouw die de leiding heeft over een online forum dat de dood van de Australische backpacker Ruby Thompson onderzoekt. Astria, één van de actieve forumleden, is namelijk al een tijdje niet meer online geweest. Dat vindt Michelle verdacht, omdat Astria net verkondigde dat ze een belangrijke ontdekking had gedaan. Ze hoopt dat de succesvolle inspecteur haar verder kan helpen. Wisting heeft eerst zijn twijfels over het eigenzinnige forum, maar toch fascineert de zaak hem. Algauw raakt hij verstrikt in een web van aanwijzingen die niet allemaal even betrouwbaar zijn…
Oordeel
‘Grenzeloos’ is het vijftiende boek over de Noorse inspecteur William Wisting, maar je hebt zeker niet het gevoel dat je iets mist als je pas nu begint met de reeks. Dit verhaal kan je perfect apart lezen. De moord op Ruby Thompson en de verdwijning van Astria staan hier centraal. Horst vertelt in de eerste hoofdstukken voldoende over de zaak om je benieuwd te maken naar de rest van het verhaal. In eerste instantie volgen we het perspectief van inspecteur William Wisting. Zo krijgen we een helder, geloofwaardig zicht op alle gebeurtenissen. Hier zie je duidelijk dat Jorn Lier Horst vroeger zelf bij de recherche is geweest. Hij beschrijft heel nauwkeurig hoe een politieonderzoek werkt, waardoor je toch iets bijleert, ook al draait het hier om een Noors politiekorps. Door de focus op het verloop van het onderzoek verdwijnen de gevoelens van Wisting een beetje naar de achtergrond. De connectie met hem op dat vlak is bijgevolg minder sterk, al heeft Horst een paar interessante mogelijkheden gecreëerd om er dieper op in te gaan, zoals het liefdesleven van Wisting en de band met zijn kleindochter.
Doordat die gevoelsmatige connectie met het hoofdpersonage wat uitblijft, wordt dit boek meer en meer een pure politiethriller. De ontrafeling van het mysterie rond Ruby en Astria verloopt langzaam en net als in de realiteit botst de politie steeds op nieuwe details die belangrijk kunnen zijn. Horst zet in ‘Grenzeloos’ ook stevig in op de vormgeving van het forum die de moord op Ruby onderzoekt. Hij kiest ervoor om het perspectief van Wisting af te wisselen met dat van verschillende forumleden, iets dat netjes boven de hoofdstukken aangekondigd wordt. Daardoor krijg je een minder professionele kijk op de zaak, maar zeker geen minder interessante. Het onderzoek komt net dichter bij je leefwereld omdat we in zo’n digitale cultuur leven. Door de aanwijzingen die de leden op het forum posten weten we soms iets eerder dan de politie, wat de spanningsboog in het boek verhoogt. Je krijgt echt het gevoel dat je zelf lid bent van het forum, dat bevordert alleen maar je inleving in het verhaal.
Als lezer krijg je dus heel wat informatie over de moord op Ruby en de verdwijning van Astria te verwerken. Het verteltempo is behoorlijk traag, verwacht geen constante actie en bloederige beschrijvingen. Horst schotelt je heel veel details voor, die hij allemaal nauwkeurig met elkaar verweeft zonder ook maar één steek te laten vallen. Soms herhaalt hij belangrijke details zodat je het hele boek netjes mee blijft met alle ontwikkelingen. Ondanks alle info kabbelt het verhaal net niet en dat komt mede door de vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken.
Horst maakt het plaatje compleet door de inhoudelijke connectie met de titel: in dit boek zijn er namelijk geen grenzen, want het speelt zich deels af in Spanje. Geen zorgen voor de fans van pure Scandinavische thrillers, Noorwegen blijft erg belangrijk. Door de prominente rol van het internet wordt er hier ook geen rekening gehouden met landsgrenzen. Langzaam werkt Horst naar het einde van zijn filmische verhaal toe. Je ontdekt de cruciale rol van foto’s in een wereld die vandaag heel vluchtig is en waar fotoalbums onder het stof lijken te verdwijnen. Nagenoeg alles wordt verklaard, maar in vergelijking met het trage verteltempo voelt het einde toch wat abrupt. Wat meer info over de dader was welkom geweest. Desondanks is ‘Grenzeloos’ een interessante puzzel die je samen met Horst op het einde hebt opgelost.
Conclusie
4 sterren
‘Grenzeloos is een fijne Scandinavische thriller die uitblinkt op het vlak van details en geloofwaardigheid. Wisting is het geknipte personage voor een stevige politieserie.
Korte inhoud
Oordeel