Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Plottwists à la McFadden

debibvanlouise 24 maart 2025
Freida McFadden is momenteel één van de populairste thrillerschrijfsters. Haar boeken werden al vertaald in 40 talen. 'Lieg nooit' is de nieuwste Nederlandse vertaling.

Korte inhoud
Het pasgetrouwde koppel Ethan en Tricia is op zoek naar hun droomhuis. De zoektocht verloopt niet gemakkelijk, geen enkel huis voldoet aan hun verwachtingen. Als ze het landhuis van psychiater Adrienne Hale bezichtigen, is Ethan opgelucht: dit is voor hem de perfecte woning. Tricia voelt zich echter niet op haar gemak in het huis, want dr. Hale is vier jaar geleden plots spoorloos verdwenen. Ze is dan ook in alle staten als ze vastzitten in het landhuis door een sneeuwstorm. Er zit dus niets anders op dan het huis te verkennen. Tricia ontdekt een kamer vol cassettebanden met opnames van therapiesessies. Bevatten die de waarheid over de verdwijning van dr. Hale?

Oordeel
‘Lieg nooit’ gaat over het dolverliefde en pasgetrouwde stel Ethan en Tricia. Tijdens de zoektocht naar hun droomwoning komen ze door een sneeuwstorm vast te zitten in het landhuis van de verdwenen psychiater Adrienne Hale. Het boek start met een prikkelende proloog, die verteld wordt vanuit Adriennes perspectief. McFadden heeft meteen je aandacht vast door een eenvoudig psychologisch experiment uit te leggen. Liegen zal duidelijk een belangrijke rol spelen in het boek en dat eenvoudige, herkenbare hoofdthema is bovendien ook actueel. Het tweede hoofdstuk beleven we door de ogen van Tricia, de kennismaking met haar en Ethan verloopt vlot. McFadden wisselt beide vertelperspectieven af in de rest van het boek.

Je leert dus Adrienne en Tricia goed kennen, hun karakters zijn uitgebreid en geloofwaardig uitgewerkt. Ze durven over hun angsten en onzekerheden praten, door het ik-perspectief krijg je het gevoel dat je hen begrijpt en kan je je ook goed inleven in het verhaal. De connectie met allebei is erg sterk, ook al zijn de personages enorm verschillend. Het contrast wordt al duidelijk door het feit dat Adrienne vaak leerrijke psychologische experimenten aanhaalt om het gedrag van mensen uit haar omgeving te verklaren. Dat zou Tricia nooit doen, zij wordt neergezet als een ietwat naïef personage dat veel aandacht hecht aan haar emoties. Ethan leer je via haar kennen en dat is eigenlijk prima zo.

Het aantal personages is beperkt, maar dat maakt het boek zeker niet minder boeiend. McFadden heeft zo de ruimte om zich voldoende te focussen op de emoties van Tricia en co. Ze houdt je geboeid door de stevige spanningsboog. De hoofdstukken van Adrienne spelen zich af in het verleden, die van Tricia in het heden. Bijgevolg heb je meer kennis dan de personages zelf. Tussendoor lezen we ook opnametranscripties van gesprekken tussen Adrienne en haar patiënten. We weten niet wie de patiënt in kwestie is, want enkel de initialen van de persoon zijn vermeld. Zo blijft het nog een tijdje onduidelijk wat het verband precies is tussen de opnames en de verdwijning van Adrienne. Sowieso voel je het hele verhaal door dat er iets niet klopt in het landhuis. McFadden is echter zuinig met informatie en zet onder andere ook in op de enge sfeer in de woning.

Je krijgt dus de kans om mee te zoeken naar de waarheid over Adrienne Hale aan de hand van subtiel verstopte aanwijzingen. Door de korte hoofdstukken en heldere taal is je leestempo erg hoog, wat in schril contrast staat met het trage verteltempo van de verhaallijn in het heden. Wat Tricia en Ethan meemaken, speelt zich eigenlijk af in één weekend. McFadden kiest voor een hoger verteltempo als Adrienne aan het woord is en creëert zo een interessante dynamiek tussen beide vertelperspectieven én je eigen leeservaring. Bijgevolg komt ze ermee weg als ze haar grootste plottwists pas op het einde prijsgeeft. Ze heeft haar tijd genomen om haar origineel verhaal af te werken. In de epiloog worden de laatste losse eindjes verklaard waardoor je dit boek met een voldaan gevoel dichtslaat. Freida McFadden is niet voor niets één van populairste thrillerauteurs en dat heeft ze met ‘Lieg nooit’ opnieuw bewezen.

Conclusie
5 sterren
‘Lieg nooit’ is een originele psychologische thriller met veel diepgang. McFadden heeft de gave om haar lezers op het verkeerde been te zetten op een subtiele manier.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van debibvanlouise

Gesponsord

Een moeder zal alles op alles zetten om haar zoon vrij te pleiten, maar is hij wel zo onschuldig als ze denkt? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.