Recensie: De weg naar huis – Kristin Hannah
In ‘De weg naar huis’ maken we kennis met Jolene Zarkades, echtgenote van de succesvolle advocaat Michael Zarkades en moeder van twee dochters: Betsy en Lulu.
Haar job als helikopterpiloot bij de Nationale Garde van het Amerikaanse leger vervult ze met heel veel toewijding. De combinatie tussen echtgenote en moeder zijn en haar job is niet altijd even gemakkelijk, maar ze heeft de juiste balans gevonden. Haar man heeft er weinig begrip voor dat zijn echtgenote soldaat is. Hij zou liever gehad hebben dat ze jaren geleden ontslag had genomen bij het leger.
Vandaag is Jolene 41 jaar geworden. Maar deze feestelijke dag wordt verpest. Tijdens een ruzie met haar man zegt hij plots dat hij niet meer van haar houdt en verdwijnt de wereld onder haar voeten.
Net op het moment dat haar huwelijk op de klippen dreigt te lopen, krijgt Jolene het nieuws dat ze een jaar wordt uitgezonden naar Irak. Tijd om haar huwelijksproblemen met Michael uit te praten krijgt ze niet. Met een zwaar gemoed vertrekt ze naar Irak en Michael blijft met zijn twee kinderen achter. Als een drukbezette advocaat loopt het niet van een leien dakje om voor zijn kinderen te zorgen.
Wanneer hij in een zaak een jong ex-militair die kampt met PTSS en zijn vrouw heeft vermoord moet verdedigen, krijgt Michael langzaam meer begrip voor soldaten. Nu pas ziet hij dat hij zijn rol als echtgenoot en vader lange tijd verwaarloosd heeft. Hij ziet in wat Jolene voor hem betekent en wat zij allemaal voor haar gezin doet.
Dan komt de gevreesde mededeling. Jolenes helikopter is neergestort tijdens een missie en keert ze eerder dan gepland terug naar huis. Michael probeert er alles aan te doen om de plooien glad te strijken. Maar Jolene is niet meer de oude en heeft veel te verwerken. Ze moet niet alleen haar draai weer vinden in het gezinsleven, ze moet ook herstellen van wat ze heeft meegemaakt.
Lukt het Michael om Jolenes vertrouwen terug te winnen en haar te helpen met het verwerken van de gebeurtenissen in Irak?
Met ‘De weg naar huis’ heeft Kristin Hannah een prachtige roman geschreven over de oorlog in Irak die je tot in het diepste van je ziel raakt. Het verhaal volgt het leven van Jolene Zarkades en haar man Michael. Jolene is een moedige vrouw die van jongs af aan hard heeft moeten knokken heeft om iets van haar leven te maken. Dat is ook de reden waarom ze soldaat geworden is.
Naast haar dagdagelijkse leven, waarin ze haar taak als echtgenote en moeder van een kleuter en een puberende dochter vervult, komt ook haar leven als soldaat uitgebreid aan bod. De lezer krijgt een inzicht hoe het eraan toe gaat in het leger. De voorbereidingen op een missie en de missie zelf, niet alleen op fysiek gebied, maar ook mentaal is dit heel zwaar voor de soldaten. Ik kan me niet voorstellen hoe hard het is om regelingen te moeten treffen, zoals afscheidsbrieven schrijven voor als het misgaat in de oorlog. Terwijl Jolene in Irak is moet Michael niet alleen zijn cliënten vertegenwoordigen, maar ook een huishouden runnen. We zien hem struggelen met zijn gevoelens en de vele problemen waarmee hij te maken krijgt.
De auteur schreef niet alleen een prachtig verhaal, ook de personages zijn van vlees en bloed. Door haar vlotte en beeldende schrijfstijl kruip je echt in de hoofden van de personages. Het liefst van al zou je als lezer beide personages eens goed vast willen nemen en hun zeggen dat alles goed komt. Ook al komen er in het verhaal zware onderwerpen aan bod zoals oorlog, trauma, familie, liefde, verlies en herstel, toch weet de auteur er enige luchtigheid in te brengen.
Als je geen militair kent, denk ik dat je niet stilstaat hoe het leven van een soldaat eruit ziet. Deze roman is een echte eye-opener. Het geeft een inkijk in het leven van militairen en de uitdagingen waarmee zijzelf en hun familieleden mee geconfronteerd worden. Het zet je aan het nadenken hoe oorlog een grote impact heeft op het leven van soldaten. Tijdens hun missies zijn ze getuigen geweest van de meest verschrikkelijke dingen die voor eeuwig en altijd op hun netvlies gebrand staan. Velen kampen met trauma’s en zijn niet meer in staat om een normaal leven te leiden. Wij beseffen te weinig dat zij het zijn die dagelijks paraat staan en hun leven riskeren om het onze te beschermen. Dit verdient heel veel respect.
‘De weg naar huis’ is een prachtig ontroerend verhaal over oorlog, familie en persoonlijke groei, met een realistische kijk op de uitdagingen van het leven, geschreven door een bestsellerauteur.