Recensie: Hercule Poirot's Stille Nacht – Sophie Hannah

DeBoekenkast 26 november 2024
Detective Hercule Poirot en inspecteur Edward Catchpool krijgen op 19 december 1931 het bezoek van Edwards moeder Cynthia. Ze komt in naam van haar vriendin Vivienne Laurier, die hulp nodig heeft. De twee speurders moeten voor haar de moord op Stanley Niven onderzoeken. Die is drie maanden geleden in het St Walstan’s Cottage Hospital in Norfolk vermoord en de politie slaagde er niet in om de moordenaar te vinden.

Volgens Vivienne moet Poirot deze misdaad voor nieuwjaar oplossen, en we om deze reden: haar man Arnold Laurier is ongeneeslijk ziek en zal begin januari overgebracht worden naar het St Walstan’s. Vivienne is ervan overtuigd dat haar man het volgende slachtoffer van de moordenaar wordt.

Hercule Poirot en inspecteur Edward Catchpool hadden plannen om Kerstmis samen te vieren en zijn daarom niet happig om deze moordzaak op te lossen. Maar omdat Cynthia overal haar zin krijgt, heeft Hercule Poirot geen keuze: hij moet van Cynthia de dader vinden én hij en inspecteur Catchpool moeten Kerstmis vieren bij de familie Laurier!

Poirot wil zo snel mogelijk de dader ontmaskeren voordat er meer slachtoffers vallen. En hij heeft minder dan een week om zaak op te lossen als hij thuis Kerst wil vieren…

Het boek ademt de bijzondere sfeer uit die we kennen uit de Agatha Christie-thrillers en als lezer waan je jezelf in het Engeland van zo’n 100 jaar geleden.

‘Hercule Poirot's stille nacht’ van Sophie Hannah is een uitstekend geschreven misdaadverhaal waarin Poirot op zijn eigen, unieke en eigenzinnige wijze het mysterie ontrafelt. Wanneer voor hem alle puzzelstukjes kloppen, verzamelt hij alle verdachte personen in de bibliotheek en vertelt hij, met de nodige bewijzen en verrassende wendingen, wie de dader is en waarom. De klassieke werkwijze van de Belgische detective met de moustache.

De Britse auteur Sophie Hannah heeft dit misdaadverhaal in ware Agatha Christie-stijl geschreven en het verhaal bevat zowel mysterie, spanning, humor als verrassende wendingen. Het verhaal zit zo ingenieus in elkaar dat het als lezer moeilijk is om de dader te ontmaskeren. Sophie Hannah moet met deze thriller zeker niet onderdoen voor de Queen of Crime!

Meer recensies van DeBoekenkast

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.