Recensie: Spreken of breken – Marlies van Bouwel
‘Spreken of breken’ bevat het waargebeurde verhaal van de Antwerpse Elise Nahon-Hofkens. Zij zou volgens de verhalen tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden communistische verzetstrijders verklikt hebben. Auteur en journaliste Marlies van Bouwel wil met dit boek bewijzen dat deze stelling fel overdreven is. Marlies dook de archieven in, reconstrueerde het onderzoek naar haar dood en kroop in de huid van Elise. Het resultaat van haar onderzoek lees je in dit boek.
Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog gaat modelerares Elise samen met haar man Vital Nahon bij het linkse verzet in Antwerpen. Na zijn arrestatie duikt ze onder, maar acht maanden later krijgt de Gestapo haar te pakken. Na folteringen verraadt ze vroegere kameraden en moet ze bij haar bewaker Wilhelm von Hören als seksslavin inwonen. Hij vermoordt haar en voor die moord krijgt hij vijf jaar na de oorlog de doodstraf. Ondertussen heeft hij het verraad van Elise bij elk verhoor meer aangedikt.
Dat verhaal wordt sindsdien aldoor herhaald. Maar de tijden zijn veranderd. Kun je in de eenentwintigste eeuw deze jonge, mooie vrouw die na folteringen de namen van haar medestrijders noemde en die bij haar folteraar-bewaker moest wonen en hem moest gehoorzamen, nog van horizontale collaboratie beschuldigen? Was zij slachtoffer of dader?
‘Spreken of breken’ is een literair non-fictie boek over Elise Nahon-Hofkens, met een verhaal waarbij je als lezer stil van wordt. Het is zowel een verzetsverhaal, een liefdessaga als de reconstructie van het onderzoek naar de dood van Elise. Het boek is ingedeeld in 15 grote hoofdstukken en is in de ik-vorm geschreven.
Marlies van Bouwel heeft dit boek met een vlotte pen geschreven en gaat geen enkel gevoelig thema uit de weg. De auteur heeft het hele verhaal zeer gedetailleerd geschreven. Ze is in de archieven op zoek gegaan naar wie Elise Nahon-Hofkens echt was en in welke mate ze slachtoffer en in welke mate ze dader is geweest.
Er zijn al ontelbare boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Toch is het meer dan de moeite waard om het nieuwste werk van Marlies van Bouwel te lezen!