Een ode aan de kracht van muziek

deboekenwurmpjes 24 april 2025
‘De klank van verzet’, een boek dat mij meteen aansprak door de cover en de zin op de cover!

Het verhaal gaat over Mariano en zijn vrouw Joaquina die in de winter van 1930 verhuizen naar Casetas, het Spaanse platteland. De dorpsbewoners moeten in eerste instantie niet veel van hen hebben, maar toch weet Mariano met zijn grote passie voor muziek het vertrouwen van de bewoners te winnen.

Verschillende dorpsbewoners leer je beetje bij beetje kennen, zoals de Schilder, Mopperkont, tante Maria, Julia en Jerónimo. Dan is er ook nog Hilaria, die ook wel de heks wordt genoemd. Sommigen respecteren haar, anderen minachten haar, velen zijn bang voor haar en een enkeling begeert haar. Ook zij speelt een rol in het leven van vele dorpsbewoners. Maar vooral Tono, die de Stomme of ook wel de Gek wordt genoemd, vond ik erg aandoenlijk.

Hoewel het hoofdthema natuurlijk muziek is, komen ook thema’s als armoede, (verboden) liefdes, alternatieve geneeskunde en oorlog naar voren in dit boek. De politieke strijd in Spanje heeft ook een prominente rol. Dit boek is dus niet alleen een aanrader voor muziekliefhebbers, maar ook als je graag geschiedenisverhalen leest en meer wilt weten over politieke strubbelingen in het vroegere Spanje. Uiteindelijk is de rode draad in dit verhaal de kracht van muziek, ook in donkere tijden.

Het verhaal vond ik op hoofdlijnen mooi, maar het had mij niet echt te pakken. Ik denk dat dit vooral aan de schrijfstijl lag. Het boek is geschreven vanuit de derde persoon en dan ook nog eens verschillende personen die aan de orde komen in een hoofdstuk. Daardoor had ik soms wel wat moeite om echt goed in het verhaal te zitten.

Op het einde werd ik verrast met de informatie dat dit boek gebaseerd is op waargebeurde feiten en personen. De bladzijdes met ‘Wat is er geworden van’, vond ik dan ook een mooie toevoeging aan het verhaal!

Dank aan @boekerij & @bestofromance voor dit ongecorrigeerde leesexemplaar!

Meer recensies van deboekenwurmpjes