Meeslepende historische roman
Van LSuitgeverij ontvingen wij een recensie-exemplaar van Hoe klein de wereld is van Carla de Jong & Walter Lucius.
In het begin had ik even moeite om in het verhaal te komen. Het speelt zich af tussen 1938 en 1947, maar wordt niet in chronologische volgorde verteld. Daarnaast wordt elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief belicht, namelijk dat van Luna Lansman, een kunstenaarsdochter uit Texel, en Chandar Kapoor uit Port Blair, India. Naarmate ik de hoofdpersonen beter leerde kennen, werd het verhaal steeds gemakkelijker te volgen. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je nog even ‘snel’ het volgende hoofdstuk wilt lezen, en dat blijft zich herhalen.. Het is een boek wat je moeilijk weg kunt leggen!
Het is een indrukwekkend en ontroerend verhaal. Hoe verder je komt, hoe meer de levens van Luna en Chandar verweven raken met elkaar en hoe sterker de emoties naar boven komen. Hoop, spanning, romantiek, jaloezie, humor en medelijden slepen je mee in de levens van Luna en haar familie, evenals in het leven van Chandar Kapoor en zijn mede-soldaten.
Het is een verhaal wat je meeneemt in de geschiedenis van Nederland en Indië, maar ook als je niet van historische romans houdt weet ik zeker dat dit verhaal je zal pakken.
In het dankwoord is te lezen hoe dit boek tot stand is gekomen. Het is namelijk bedacht door Walter Lucius en na zijn overlijden afgemaakt door Carla de Jong. Ik ben het helemaal eens met het feit dat dit boek afgeschreven en uitgegeven moest worden!