Geniaal bedacht verhaal

deboekenwurmpjes 07 april 2025

Wat zou jij er van vinden als je met een collega moet samenwerken die is ontwikkelt met AI? Rechercheur Kat krijgt er mee te maken als zij instemt met een pilot en moet samenwerken met Lock. Wat zijn de voor-en nadelen van samenwerken met dit machine-mens? Dat maak je mee in dit boek!

Wat een actueel thema heeft schrijfster Jo Callaghan gekozen. Ik vind dit verhaal echt geniaal bedacht. Het is toch bizar om te bedenken dat je een armband draagt en met een druk op de knop kan zorgen dat jouw collega als hologram tevoorschijn komt?! Maar dit kan zomaar eens de toekomst zijn. Al sluit ik mij helemaal aan bij Kat haar bevindingen na een aantal dagen: ‘Het beschikt misschien over kunstmatige intelligentie, maar het bezit geen greintje emotionele intelligentie.’ En dat is waar de mens en de machine elkaar juist kunnen aanvullen; menselijke gevoelens en jarenlange (werk)ervaringen tegenover feiten en statistieken die binnen enkele seconden tevoorschijn kunnen worden getoverd.

Overigens ervaarde ik niet heel veel spanning rondom het onderzoek waar Kat en haar team mee bezig waren, maar dat was voor mij prima, omdat ik vooral de rol van AI boeiend vond gedurende het verhaal. Daarnaast worden pijnlijke thema’s belicht zoals ziekte, rouw en de gevolgen van de COVID-periode. Maar ook krijgt humor de ruimte, met name in de dialogen tussen Kat en Lock.

Ik heb meer politieseries gekeken dan dat ik er boeken over heb gelezen, maar nog niet eerder een door AI ontwikkelende rechercheur meegemaakt. Lijkt me fantastisch om dit in een serie te zien! En raad eens? De tv-rechten zijn inmiddels verkocht! Daarnaast las ik dat dit boek het eerste deel is een nieuwe serie, dus ik ben al benieuwd naar deel twee met Kat, Lock en de rest!

Meer recensies van deboekenwurmpjes