Wat een indrukwekkend verhaal!

deboekenwurmpjes 28 maart 2025
Wauw, heel indrukwekkend. Met die gedachte sloeg ik het boek dicht. "Terug naar Insulinde", wat een prachtige historische roman. Een stukje geschiedenis waar naar mijn mening te weinig aandacht voor is. Hier heb ik niet veel over meegekregen tijdens de geschiedenislessen op school!

Dit verhaal gaat over Rosa, een jonge Nederlandse vrouw die in Nederlands- Indiƫ opgroeit en tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar moeder, broertje en zusjes in een interneringskamp ("jappenkamp") moet zien te overleven.

De gruwelijkheden, de ontberingen, de onvoorstelbare honger; het maakte een diepe indruk op mij. Maar wat vooral naar voren komt, is de moed die Rosa toont. Ze blijft zich inzetten om het leven voor zichzelf en anderen zo leefbaar mogelijk te houden. Wat een powervrouw is zij!

Vanaf het begin was ik geboeid door het verhaal en wist het continu mijn aandacht vast te houden. Schrijfster Elle van Rijn heeft mij ontzettend verrast. Ze heeft een hele fijne schrijfstijl. Je leest continu vanuit Rosa, wat ik zelf erg fijn vond. Je wordt daardoor echt in haar leven getrokken. Ze heeft het leven van Rosa gebaseerd op de verhalen van Mary. Aan het einde van het boek geeft ze meer toelichting op haar werkwijze.

Complimenten voor deze respectvolle en aangrijpende roman. Een absolute aanrader! Heel erg bedankt uitgeverij Rainbow voor dit recensie exemplaar!

Meer recensies van deboekenwurmpjes