Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Dit boek staat na 60 jaar nog als een (traditioneel) huis

Demandiekokenkan 12 april 2016

Eenvoud hoeft niet saai te zijn, dat maakt De zilveren lepel, Quick en Easy duidelijk. Als de titel de Zilveren Lepel je bekend voorkomt dan is dat zeker niet gek. Want het originele Italiaanse kookboek van 3 kg en 2000 Italiaanse recepten bestaat al ruim 60 jaar. Sinds 2012 mogen we er ook in Nederland van genieten, maar een snelle rekensom leert wel dat het een raadsel is waarom er dan een sticker op het boek staat met ‘tien jaar De Zilveren Lepel’.  

Wel leert een korte Google-sessie dat er veel deelboeken van De Zilveren Lepel verkrijgbaar zijn: de Kookschool pizza, de Kookschool pasta, Toscane en nog enkele exemplaren. Kennelijk vonden vele mensen de Italiaanse Bambini van 3kg net wat teveel geworden en is het praktisch een boek in delen uit te brengen.  

Hoewel de basis voor dit boek van origine al uit 1950 stamt, zijn de recepten gemoderniseerd en is Quick en Easy zo ingericht dat hierin recepten staan die je, niet verrassend, snel en makkelijk en binnen 30 minuten op tafel kan toveren.  

De opbouw vindt plaats in de traditionele Italiaanse keuken met Antipasta (Bruschetta, panzanella, Carpaccio), Primi (Lasagne bolognese, Spaghettini vongole, Risotto), Secondi (Milanese koteletten, Kiprolletjes met salie, Tong met tijm), Bijgerechten, Nagerechten en dranken en een verrassend hoofdstuk met enkele basisrecepten voor onder andere mayonaise, ragu en salieboter.  

Als je dan als een echte Mamma, Nonna of Pappa in de keuken aan de slag gaat, houd er dan rekening mee dat de bereidingstijd van de gangen circa 30 minuten per stuk telt. Een lasagne vergt ook wel wat meer voorbereiding, maar doorgaans zijn inderdaad alle recepten met een minuut of dertig gereed. Ook de desserts.  

De recepten zelf bevatten weinig toelichting hoe een recept zal smaken of tips voor de voorbereiding of welk keukengerei je nodig hebt. Dit is niet per se storend, want een titel als pappardelle met bloemkool en gorgonzola bevat niet echt veel verrassingen. Bij een frittata met kruiden biedt de ingrediëntenlijst uitkomst. De ingrediënten voor de recepten zijn overzichtelijk en niet veeleisend en gaan grotendeels uit van verse producten en soms iets kant en klaars (taartbodem, blikje mais). Gek is wel dat het ene recept uitgaat van verse pasta en andere weer van gedroogde.  

Qua hoeveelheden is het enige bezwaar de hoeveelheid groenten. Je zal bij elk gerecht toch wel een bijgerecht moeten serveren met groenten. Een pasta uit dit boek is dus niet direct een volwaardige maaltijd. Net zoals een Tong met tijm. Het is iets wat overigens gewoon is voor de meeste Italiaanse kookboeken, waarbij er traditioneel bijgerechten of meerdere gangen worden geserveerd. Niet erg, wel iets om rekening mee te houden dat je veelal met één recept niet klaar bent met koken. De foto’s geven de sfeer weer van het boek, simpel maar smaakvol. What you see is what you get met dit boek. De bereidingswijzen zijn tenslotte ook enorm makkelijk. Groot lettertype, zelden een pagina groot. Zo simpel kan koken zijn.  

Penne met zwarte olijven
Voor 4 personen
Voorbereiden 15 min
Klaarmaken 15 min

150 g ontpitte zwarte olijven, in plakjes
175 ml slagroom
350 g penne
25 g gerapste parmezaan
zout  

Doe de olijven en room in een middelgrote pan en laat ze circa 15 minuten op laag vuur pruttelen.  

Kook de penne intussen in een grote pan kokend water met zout beetgaar en laat ze uitlekken. Roer ze met de kaas door de saus en zet het gerecht op tafel.  

De Zilveren Lepel Quick en Easy levert 100 snelle, traditionele, Italiaanse recepten. Recepten die echt uit de verf komen als je gewoon goede en verse ingrediënten gebruikt. In alle eenvoud en met de kritiek dat je vaak nog wel iets aanvullends moet koken voor een volwaardige maaltijd, staat dit boek na 60 jaar nog steeds als een huis. Een boek dat prima in je boekenkast past als je nog geen traditioneel Italiaanse basis in je bezit hebt. En heb je veel ruimte in je boekenkast? Geef dan twee tientjes meer uit, dan heb je de 3 kg zware editie en er nog 1900 recepten bij.      

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demandiekokenkan

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!