Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een must voor iedereen die wat pastavariatie kan gebruiken

Demandiekokenkan 22 maart 2016

Wie Gennaro Contaldo zegt, zegt daarna meestal Jamie Oliver. Maar dit is veel te weinig eer voor deze chef die op zijn achtste al begon met koken, zelf restauranthouder was en in 2003 met zijn eerste kookboek de Gourmand World Cookbook prijs won voor Beste Italiaanse Boek. Meerdere boeken volgde, twee tv-seizoenen voor ‘Two greedy Italians’, hij werd partner voor Olivers restaurant Jamie’s Italian in Engeland en heeft ontelbare tv-programma’s bezocht. En ja, hij is inderdaad de mentor en goede vriend van Jamie Oliver.  

Nu is er een handzaam pastaboek uit van Gennaro Contaldo, getiteld Het Pastaboek. Dit kleine boek, met alsnog 50 pastarecepten, is de vierde in een reeks ‘Foodtube’-kookboekjes die Jamie Oliver uitbrengt naar aanleiding van zijn ‘Foodtube’-kookkanaal. Foodtube en deze kookboekjes zijn een manier om nieuwe kooktalenten in de spotlight te zetten al gaat dat natuurlijk niet helemaal op voor Contaldo. Het boek bevat naar eigen zeggen “seizoensgerechten, bevat alle basics die je nodig hebt, en het moet je pastarepertoire een boost geven.” Is dat zo?  

In het boek staat, na wat slimme tips over basisbenodigdheden en het klaarmaken van pasta, een korte uitleg hoe je zelf pasta kan maken. Daarna volgt hoe je de daarbij horende diverse vormpjes en gevulde pasta moet bereiden. Over het algemeen is het duidelijk en kan je er zeker mee uit de voeten, maar in sommige gevallen vraagt de beknopte beschrijving wel om wat extra denkwerk. Er wordt bijvoorbeeld vanuit gegaan dat je wel een pastamachine hebt en het bevat niet echt een goede uitleg hoe je pasta zelf moet rollen ontbreekt. Er wordt onderaan de pagina verwezen naar de filmpjes van Contaldo op Foodtube en even daarop kijken leert je dan ook stap voor stap het vormen van de beschreven vormpjes. Daarmee is één klap het commentaar weg, want de visuele hulp maakt het dan weer enorm simpel.  

De focus van dit boek ligt vooral op de recepten en minder op de vraag: “Hoe maak ik pasta?” Contaldo geeft zelf ook aan dat zijn moeder vaak één keer in de week zelf verse pasta maakte en de rest van de week gebruik maakte van gedroogde pasta. En dat is op de gevulde pastavarianten en bij tijdgebrek een prima alternatief in dit boek.  

Na wat klassieke pastarecepten zoals tomatensaus, pasta carbonara en een recept voor pesto start het boek met de hoofdstukken. Omdat Contaldo gewend is met de seizoenen mee te koken is het boek in seizoenen ingedeeld. Een leuke twist. De recepten in dit boek zijn erg veelzijdig en bevatten vlees, vis of zijn vegetarisch. Ze zullen soms wel van je vragen om toch verse pasta te maken. Want als je gevulde pasta wil eten met ricotta, citroen en munt zal je daarvoor zelf aan de bak, of beter gezegd, vouw, moeten. Bij het doorlezen komen ook nieuwe pastavormen voorbij die niet altijd gemakkelijk te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld ditalini, bucatini, en cavatelli. Soms staat er een alternatief en soms zal je zelf een alternatief moeten bedenken of dus een speciaalzaak moeten zoeken.  

En de recepten? Die zien er heerlijk uit en passen uitstekend bij het seizoen. Voorbeeld? In de lente gigli met parmaham en asperges, in de zomer gevulde pasta met zomergroenten, in de herfst ravioli met wild en in de winter stevige cannelloni. De foto’s van David Loftus zijn zoals altijd smaakvol en bewijzen wederom waarom hij één van de beste foodfotografen ter wereld is. De bereidingswijze van de recepten zijn duidelijk en helder en nergens wordt het echt moeilijk. Wie de boeken van Jamie Oliver kent herkent overduidelijk de hand van zijn team in de schrijfwijze en opzet. Sommige recepten zijn voor 2 personen, anderen voor 4, 6 of 8 personen, dus daar even goed opletten is wel noodzakelijk voor je begint met koken. De ingrediënten zijn, behalve de niet altijd voorhanden zijnde pastasoorten, meestal wel verkrijgbaar bij de reguliere supermarkt. Voor een enkel recept moet je een speciaalzaak bezoeken (baby octopus, courgettebloemen, hazenrug, dolcetta). Een laatste opmerking is dat, hoewel de recepten heerlijk zijn, de hoeveelheid groenten bij sommige recepten wel wat aan de lage kant zijn voor een avondmaaltijd. Dat is veelal niets nieuws bij pasta’s. En in Italië volgt na de pasta meestal de secundo met groenten. Maar het is handig het te weten.  

Gigli met parmaham en asperges
90 g plakjes parmaham, liefst scharrel of biologische
1 ui gepeld
600 g groene asperges
Extra vergini olijfolie
400 g gigli
Zeezout en zwarte peper uit de molen
400 ml hete biologische groentenbouillon
20 g parmezaan plus extra voor erbij
sap van ½ citroen  

Begin met het voorbereiden van je ingrediënten. Snijd de parmaham in reepjes en hak de ui fijn. Schil de asperges met een dunschiller, breek de houtachtige stukjes af en gooi die weg. Snijd de asperges in plakjes en houd de topjes apart.  

Leg de reepjes ham in een grote droge koekenpan, zet die op matig hoog vuur en bak ze 5 minuten, of tot ze krokant zijn. Schep 3 eetlepels olie in de pan, doe er de uitjes bij en laat ze terwijl je regelmatig roert, 2 tot 3 minuten zweten tot ze zacht zijn. Kook de gigli intussen zeer al dente in een grote pan gezouten kokend water – ze garen verder in de saus, dus het is heel belangrijk dat je ze niet te lang kook. Doe de asperges in de koekenpan en giet er 2 minuten later de hete bouillon bij. Laat 5 minuten pruttelen, roer er de topjes door en laat ze de laatste minuut meekoken.  

Giet de gigli af, houd een kopje van het kookwater apart, en stort ze bij de saus. Roer voorzichtig, giet er eventueel een scheutje kookwater bij om het lekker smeuig te maken, en laat nog een paar minuten koken zodat de pasta de heerlijke smaken kan absorberen. Voeg peper en zout naar smaak toe, rasp er de parmezaan over, roer er een kneepje citroensap door en strooi er aan tafel nog wat extra geraspte parmezaan over.  

Het Pastaboek geeft je pastarepertoire absoluut een boost en bevat heerlijke en mooie smaakvolle seizoensrecepten. Het maken van de diverse pastavormen is leuk en vooral door de ondersteunende Foodtube-filmpjes ook goed te doen. Maar de focus ligt op de veelzijdige recepten. Het is een boek dat je zeker geregeld uit de kast zal pakken voor lekkere inspiratie en voor de zeer vriendelijke prijs van €9,99 mag je het eigenlijk niet laten liggen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demandiekokenkan

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.