Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een must voor iedereen die wat pastavariatie kan gebruiken

Demandiekokenkan 22 maart 2016

Wie Gennaro Contaldo zegt, zegt daarna meestal Jamie Oliver. Maar dit is veel te weinig eer voor deze chef die op zijn achtste al begon met koken, zelf restauranthouder was en in 2003 met zijn eerste kookboek de Gourmand World Cookbook prijs won voor Beste Italiaanse Boek. Meerdere boeken volgde, twee tv-seizoenen voor ‘Two greedy Italians’, hij werd partner voor Olivers restaurant Jamie’s Italian in Engeland en heeft ontelbare tv-programma’s bezocht. En ja, hij is inderdaad de mentor en goede vriend van Jamie Oliver.  

Nu is er een handzaam pastaboek uit van Gennaro Contaldo, getiteld Het Pastaboek. Dit kleine boek, met alsnog 50 pastarecepten, is de vierde in een reeks ‘Foodtube’-kookboekjes die Jamie Oliver uitbrengt naar aanleiding van zijn ‘Foodtube’-kookkanaal. Foodtube en deze kookboekjes zijn een manier om nieuwe kooktalenten in de spotlight te zetten al gaat dat natuurlijk niet helemaal op voor Contaldo. Het boek bevat naar eigen zeggen “seizoensgerechten, bevat alle basics die je nodig hebt, en het moet je pastarepertoire een boost geven.” Is dat zo?  

In het boek staat, na wat slimme tips over basisbenodigdheden en het klaarmaken van pasta, een korte uitleg hoe je zelf pasta kan maken. Daarna volgt hoe je de daarbij horende diverse vormpjes en gevulde pasta moet bereiden. Over het algemeen is het duidelijk en kan je er zeker mee uit de voeten, maar in sommige gevallen vraagt de beknopte beschrijving wel om wat extra denkwerk. Er wordt bijvoorbeeld vanuit gegaan dat je wel een pastamachine hebt en het bevat niet echt een goede uitleg hoe je pasta zelf moet rollen ontbreekt. Er wordt onderaan de pagina verwezen naar de filmpjes van Contaldo op Foodtube en even daarop kijken leert je dan ook stap voor stap het vormen van de beschreven vormpjes. Daarmee is één klap het commentaar weg, want de visuele hulp maakt het dan weer enorm simpel.  

De focus van dit boek ligt vooral op de recepten en minder op de vraag: “Hoe maak ik pasta?” Contaldo geeft zelf ook aan dat zijn moeder vaak één keer in de week zelf verse pasta maakte en de rest van de week gebruik maakte van gedroogde pasta. En dat is op de gevulde pastavarianten en bij tijdgebrek een prima alternatief in dit boek.  

Na wat klassieke pastarecepten zoals tomatensaus, pasta carbonara en een recept voor pesto start het boek met de hoofdstukken. Omdat Contaldo gewend is met de seizoenen mee te koken is het boek in seizoenen ingedeeld. Een leuke twist. De recepten in dit boek zijn erg veelzijdig en bevatten vlees, vis of zijn vegetarisch. Ze zullen soms wel van je vragen om toch verse pasta te maken. Want als je gevulde pasta wil eten met ricotta, citroen en munt zal je daarvoor zelf aan de bak, of beter gezegd, vouw, moeten. Bij het doorlezen komen ook nieuwe pastavormen voorbij die niet altijd gemakkelijk te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld ditalini, bucatini, en cavatelli. Soms staat er een alternatief en soms zal je zelf een alternatief moeten bedenken of dus een speciaalzaak moeten zoeken.  

En de recepten? Die zien er heerlijk uit en passen uitstekend bij het seizoen. Voorbeeld? In de lente gigli met parmaham en asperges, in de zomer gevulde pasta met zomergroenten, in de herfst ravioli met wild en in de winter stevige cannelloni. De foto’s van David Loftus zijn zoals altijd smaakvol en bewijzen wederom waarom hij één van de beste foodfotografen ter wereld is. De bereidingswijze van de recepten zijn duidelijk en helder en nergens wordt het echt moeilijk. Wie de boeken van Jamie Oliver kent herkent overduidelijk de hand van zijn team in de schrijfwijze en opzet. Sommige recepten zijn voor 2 personen, anderen voor 4, 6 of 8 personen, dus daar even goed opletten is wel noodzakelijk voor je begint met koken. De ingrediënten zijn, behalve de niet altijd voorhanden zijnde pastasoorten, meestal wel verkrijgbaar bij de reguliere supermarkt. Voor een enkel recept moet je een speciaalzaak bezoeken (baby octopus, courgettebloemen, hazenrug, dolcetta). Een laatste opmerking is dat, hoewel de recepten heerlijk zijn, de hoeveelheid groenten bij sommige recepten wel wat aan de lage kant zijn voor een avondmaaltijd. Dat is veelal niets nieuws bij pasta’s. En in Italië volgt na de pasta meestal de secundo met groenten. Maar het is handig het te weten.  

Gigli met parmaham en asperges
90 g plakjes parmaham, liefst scharrel of biologische
1 ui gepeld
600 g groene asperges
Extra vergini olijfolie
400 g gigli
Zeezout en zwarte peper uit de molen
400 ml hete biologische groentenbouillon
20 g parmezaan plus extra voor erbij
sap van ½ citroen  

Begin met het voorbereiden van je ingrediënten. Snijd de parmaham in reepjes en hak de ui fijn. Schil de asperges met een dunschiller, breek de houtachtige stukjes af en gooi die weg. Snijd de asperges in plakjes en houd de topjes apart.  

Leg de reepjes ham in een grote droge koekenpan, zet die op matig hoog vuur en bak ze 5 minuten, of tot ze krokant zijn. Schep 3 eetlepels olie in de pan, doe er de uitjes bij en laat ze terwijl je regelmatig roert, 2 tot 3 minuten zweten tot ze zacht zijn. Kook de gigli intussen zeer al dente in een grote pan gezouten kokend water – ze garen verder in de saus, dus het is heel belangrijk dat je ze niet te lang kook. Doe de asperges in de koekenpan en giet er 2 minuten later de hete bouillon bij. Laat 5 minuten pruttelen, roer er de topjes door en laat ze de laatste minuut meekoken.  

Giet de gigli af, houd een kopje van het kookwater apart, en stort ze bij de saus. Roer voorzichtig, giet er eventueel een scheutje kookwater bij om het lekker smeuig te maken, en laat nog een paar minuten koken zodat de pasta de heerlijke smaken kan absorberen. Voeg peper en zout naar smaak toe, rasp er de parmezaan over, roer er een kneepje citroensap door en strooi er aan tafel nog wat extra geraspte parmezaan over.  

Het Pastaboek geeft je pastarepertoire absoluut een boost en bevat heerlijke en mooie smaakvolle seizoensrecepten. Het maken van de diverse pastavormen is leuk en vooral door de ondersteunende Foodtube-filmpjes ook goed te doen. Maar de focus ligt op de veelzijdige recepten. Het is een boek dat je zeker geregeld uit de kast zal pakken voor lekkere inspiratie en voor de zeer vriendelijke prijs van €9,99 mag je het eigenlijk niet laten liggen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demandiekokenkan

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!