Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Even doorbijten voordat je bij de malse inhoud bent

De zomer komt er aan. En dat is voor mij een uitgelezen kans om Planet BBQ van Steven Raichlen te recenseren. Wat een pil van een boek, dat een opwindende reis belooft langs ´s werelds meest bijzondere barbecuehotspots. Van Zuid-Korea tot Argentinië, tot ons eigen kikkerlandje. Geen barbecueland blijft onbehandeld.

Steven Raichlen heeft sinds 1986 inmiddels al 28 boeken op zijn naam staan en is dus een doorgewinterde en wereldwijd bekende auteur op het gebied van eten bereiden boven vuur. Maar hoe zit het met dit boek dat inmiddels al uit 2011 stamt?

Het boek is zo dik dat het met zijn 638 pagina’s bijna niet te behandelen is. Het behandelt de historie van het grillen van vlees dat tot 1,8 miljoen jaar terug gaat. Het bevat een schat aan informatie over 60 landen en hun grilltechnieken en daarnaast worden wereldwijde bbq helden van de schrijver geïnterviewd.

Elk recept wordt vergezelt van informatie waar het gerecht vandaan komt, wat het recept is, hoe het wordt gemaakt en welke feitjes er over het gerecht zijn. Tussen de recepten door staat er vaak ook nog handige informatie over bijzondere ingrediënten of de achtergrond van bijvoorbeeld een gerecht als hamburger of braadworst. En laat ik niet vergeten dat er ook nog in dit boek staat hoe je moet barbecueën. Al staat dit hoofdstuk, mij geheel onlogisch, helemaal achterin.

Het boek is bijna een overkill aan informatie en ik weet eerlijk gezegd niet goed waar ik moet beginnen met lezen. Elk recept wordt voorzien van een stuk achtergrond hoe Steven aan zijn recept kwam en waar. Daarna volgt een ingrediëntenlijst, wat je nog meer nodig hebt voor de bereiding en een voorbereidingstijd.

De recepten zelf worden in genummerde stappen uitgelegd en zijn helder en overzichtelijk. Als de wijze van grillen door de auteur wat te lastig wordt bevonden voor de thuiskok dan wordt er vaak ook wel een wijze beschreven hoe het op een meer standaard manier kan worden klaargemaakt. Ook wordt er vaak nog een variatie gegeven.

De ingrediënten zijn vaak zodanig aangepast dat deze redelijk goed te verkrijgen zijn. Soms worden er echter wel erg lokale specerijen en producten gebruikt. Rocotopepers, Thaise basilicum, impalabout, annattozaad of bittersinaasapelsap bijvoorbeeld. Leuk voor de kok die de extra stap wil zetten om die te verkrijgen maar gelukkig staat er, voor de minder ambitieuzen onder ons, veelal een makkelijker verkrijgbaar alternatief benoemd. Dat maakt het boek een stuk toegankelijker.

Ook vind ik het leuk dat er aandacht wordt gegeven aan minder conventioneel vlees zoals gans, longhaas, snoek en geit.

Met zoveel pagina’s heeft het boek flink wat hoofdstukken: Voorgerechten met diverse soorten vlees en groenten, salades, gegrild brood, rundvlees (kalfsvlees en wild), varkensvlees, lamsvlees (en geitenvlees), gehakt, gevogelte, vis, schaal en schelpdieren, groenten en vegetarische gerechten en desserts. Wel mis ik een hoofdstuk voor sauzen. Er wordt in het boek al regelmatig doorverwezen naar andere pagina’s en als je soms eens een andere saus zou willen proberen bij een bepaald recept moet je daarvoor achterin gaan zoeken in de index. Dat had van mij best anders gemogen.

Mijn grootste kritiekpunt op dit boek is dat ik het enorm rommelig vind. Recepten beginnen halverwege, op één derde of twee derde van een pagina nadat een ander recept is geëindigd. Dan volgt er opeens na een recept weer een pagina over een land en zijn bbq cultuur of een interview. Ook de informatieve stukjes tussendoor, hoewel in een andere kleur achtergrond weergegeven, maken het boek, samen met de kris kras geplaatste foto’s erg onrustig. Mij nodigt het in ieder geval niet uit om steeds verder te lezen.

Voor mijn testrecept ging ik voor een lekkere entrecote met authentieke chimichurri met de toepasselijk naam Hartaanval uit Buenos Aires.
1 entrecote (ca 3cm dik en 340 gr)
1 eetl plantaardige olie, of meer indien nodig
4 plakken bacon
2 grote eieren
Zeezout en versgemalen zwarte peper
Chimichurrisaus (zie blz. 159)

1) Leg het vlees op een snijplank. Snijd het vanaf de smalle kant langs de zijkant bijna doormidden. Snijd in de richting van de brede kant, maar snijd het vlees niet helemaal door. Houd in je ene hand het mes parallel aan de snijplank en leg je andere hand op het vlees. Vouw het vlees open als een boek.
2) Maak de barbecue klaar voor de directe grillmethode en verhit hem tot hij heet is.
3) Zet de zijbrander van de barbecue op matig en verhit de olie in een koekenpan. Als je geen zijbrander hebt, bak je de bacon in een pan op de barbecue of het fornuis. Bak de bacon 2-4 minuten per kant, tot hij knapperig is en laat hem dan uitlekken op keukenpapier. Zet de koekenpan apart.
4) Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg het opengevouwen diagonaal op het grillrooster. Gril het vlees naar wens, 2-3 minuten per kant voor rood tot rosé. Druk op het vlees om te zien hoe gaar het is (zie blz. 147). Leg de steak op een bord en houd hem warm.
5) Als je van baconvet houdt (en dat doe ik zeker), bak je de eieren in de pan waarin je de bacon hebt gebakken. Giet anders eerst het vet uit de pan, voeg 2 eetlepels olie toe en bak de eieren 2-3 minuten als je spiegeleieren wilt, of bak de onderkant 2-3 minuten en de bovenkant 1 minuut.
6) Leg de eieren naast elkaar op de steak en leg de plakken bacon naast elk ei. Serveer met de chimichurrisaus.

Dit recept was echt om te smullen. Ik kan niet anders zeggen. De entrecote was heerlijk na de opgegeven baktijd en de eieren en bacon en chimichurri maakte het helemaal af.

Planet BBQ is een boek dat met 309 recepten, 60 behandelde landen en hun bbq culturen een schat is aan informatie en tips. Hierdoor zal dit boek je elke keer wat nieuws voorschotelen als je het open slaat. De rommelige en drukke inhoud maakt het echter soms wel even doorbijten. De malse en goed te verteren inhoud en de smaakvolle recepten zijn het doorbijten wel zeker waard om dit boek telkens uit de kast te halen als er met vuur buiten gekookt mag worden.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demandiekokenkan

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.