Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een schrift waar je zelf aantekeningen in gaat maken

Demandiekokenkan 17 april 2015

Een vrolijk gekleurd kookschrift spettert van mijn tafel. Met ronde hoeken, meer dan 100 recepten uit de hele wereld, kleurrijke illustraties en kleurrijke sfeer-en recept foto’s ligt daar Rachel Khoo’s Kookschrift te wachten om gelezen te worden.

Rachel Khoo. Je kent haar wellicht van Chez Rachel of Mijn Franse keuken of haar tv-programma’s. Maar deze prachtige vrouw is meer dan alleen de Franse keuken. Haar Britse afkomst, een Maleisische moeder en Oostenrijkse vader en woonplaatsen in Engeland, Duitsland en Frankrijk. Het zijn de ingrediënten geweest voor haar veelzijdige culinaire achtergrond en kookstijl. Tel daar de studie in grafisch design, webdesign en fotografie bij op en je hebt iemand met alles in huis voor een creatieve (hersen)pan. Niet voor niets is dit alweer haar vijfde kookboek. Nu geen pure Franse keuken maar een boek dat is geïnspireerd op haar reizen en eetervaringen. Rachel Khoo's kookschrift is bedoeld om jou als lezer aan het koken te krijgen.

Het kleurrijke en speelse boek bevat voorgerechten, hoofdgerechten, zoete gerechten en zelfgemaakt lekkers. Achterin vind je nog een hoofdstukje over benodigdheden en aantekeningen en ingrediënten. Hoewel die laatste twee voor mij redelijk overbodig zijn.

Het hoofdstuk met zelfgemaakte lekkers bevat recepten die je vaak koopt uit gemak maar zelfgemaakt volgens Rachel lekkerder zijn. Zoals zoete chilisaus, truffels, gestoomde broodjes of zelfgemaakte mayonaise. Bladerend doe ik een greep uit de recepten die in het boek staan: Scheermessen met tzatziki en granaatappel, Appeltaart geïnspireerd op een Amsterdams voorbeeld, gestoomde broodjes met teriyakizalm, Courgettelinguini met drie sauzen, zeevruchtenchili met tortillabakjes, pistache granaatappeltaart, vegetarische shepherd’s pie of gestoofd buikspek. Lekker divers en duidelijk uit diverse windstreken van de wereld.

Elk recept bevat een inleiding over het recept zelf of waar Rachel haar inspiratie vandaan haalde. Dan volgt de hoeveelheid personen waarvoor het bedoelt is, de bereidingstijd en de kook/oventijd. Dat laatste vind ik eigenlijk wat verwarrend. Want ik zie een kooktijd toch wel hetzelfde als bereidingstijd. Een oventijd overigens weer niet perse. Maar als iets 10 minuten moet bakken is dat wellicht kooktijd maar ben ik er nog steeds mee bezig als ik het niet wil laten aanbranden. En dus ook bereidingstijd. In zoverre vind ik dat wat verwarrend.

Al lezende constateer ik dat de recepten nergens echt ingewikkeld zijn. Ook de complexiteit van de ingrediënten valt erg mee. Naast de overzichtelijke bereidingswijze bevatten veel recepten extra tips voor de bereidingswijze. Ook staat er een kopje “vooruit werken” zodat je op de dag dat je het wil koken sneller klaar bent. De kleurrijke illustraties van Rachel geven sfeer evenals de altijd prachtige foto’s van fotograaf David Loftus. Het maakt het boek een feest om door te kijken al kunnen sommige lezers het wellicht als te druk ervaren. Als spareribsliefhebber ging ik voor Rachel’s spareribs.

Ingrediënten:
1,5 a 2 kg runderspareribs
2 lenteuitjes in dunne ringetjes

Voor de marinade
1 blik kerstomaten (400 g verkrijgbaar bij de biologische winkel of online) fijngesneden
50 g rietsuiker
1 el tomatenpuree
1 chipotlepeper
2 tl witte peper
100 ml rodewijnazijn
1 el vissaus of worchestersaus
5 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

Voor de rauwkost
250 g knolselderij
1 rode appel
4 wortels
150 g creme fraiche
4 el wittewijnazijn
1 el grove mosterd
Een mespunt fijne kristalsuiker
Zeezout en versgemalen peper

Doe alle ingredienten voor de marinade in een kom en meng ze goed. Doe de spareribs met de marinade in een grote plastic zak en laat minimaal 1 uur (maar het liefst een paar uur of een nacht) marineren.

Verwarm de oven voor op 150 graden (heteluchtoven). Schep de ribbetjes en de marinade over in een grote braadslee. Dek af met aluminiumfolie en bak 2 tot 3 uur in de oven, of tot het vlees gaar is en uit elkaar begint te vallen. Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden (heteluchtoven). Haal de aluminiumfolie eraf en smeer de ribbetjes in met de marinade. Laat het vlees nog 30 minuten bakken en smeer ondertussen nog een paar keer in met de marinade uit de braadslee. De saus moet kleverig en dik zijn en de spareribs donkerbruin en glanzend. Haal de braadslee uit de oven en laat alles afkoelen tot je de spareribs met je vingers kunt vastpakken. Wil je de saus nog wat indikken, haal de ribbetjes dan uit de braadslee, dek ze af met folie en zet ze opzij. Giet de saus over in een kleine steelpan en laat hem inkoken tot de gewenste dikte. Smeer de ribbetjes hier voor het serveren weer mee in.

Maak ondertussen de rauwkost. Schil de knolselderij en de wortels en snijd ze in fijne lucifers. Je kunt ze ook raspen, bijvoorbeeld met een mandoline of keukenmachine. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in fijne lucifers of rasp hem. Doe de ingredienten voor de salade in een kom. Schep de rest van de ingredienten voor de rauwkost erdoor. Proef of er nog zout en peper bij moet. Leg de spareribs op een mooi bord en strooi er in het midden de lente-uitjes op. Serveer met de rauwkost apart ernaast.

Voor dit recept gebruikte ik een blik gewone tomaten en varkensribben. De peper liet ik voor de marinade voor mijn kinderen achterwege maar voegde ik op het eind weer toe aan mijn portie. De spareribs waren mooi gaar en mals en vielen na bereiding van het bot. De smaak was goed. Alleen niet spannend. Ik raakte het ook een beetje zat na een halve rib. Het voelde qua saus dan ook een beetje als een veilige keuze. Goed te eten, begrijp me niet verkeerd, maar er ontbrak een wauw factor.

Ik maakte nu al drie recepten uit het boek en ervaar eigenlijk dat een beetje als bottom line voor dit boek. Het biedt smakelijke en laagdrempelige recepten. Dat zie je terug in de hoeveelheid ingrediënten en simpele bereidingswijze. Maar de smaken zijn niet heel uitgesproken. Goed maar niet spannend. Daarmee is het een heel fijn boek voor de beginnende koks die een leuk basisrecept op tafel willen zetten. Ben je erg bedreven in de keuken dan biedt dit boek je inspiratie voor leuke recepten waarvan je weet dat ze in de basis prima zullen smaken maar waarbij je uitgedaagd wordt de smaken vooral zelf nog spannender of uitgesprokener te maken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demandiekokenkan

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!