Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Simple smart maar helaas niet foutloos cooking

Demandiekokenkan 28 november 2015

Julius Jaspers, de bekende tv-chef van Topchef en eigenaar van twee restaurants brengt met Simple smart cooking, smaken van toen in een nieuw jasje, zijn inmiddels negende boek op de markt. Het is het eerste boek dat ik van hem lees. De vraag als ik een boek lees is altijd, is een chef een schrijver en is een schrijver een chef? Met 50.000 verkochte boeken zou je zeggen dat Jaspers beide is. Maar dat levert helaas geen foutloos boek op. Maar daar kom ik zo op terug.

Het begrip Simple smart cooking is volgens Jaspers goed voorbereiden en op het eind elk recept in vijf minuten afmaken zodat je tijd aan je gasten en aan jezelf kunt besteden. "[…]gewoon lekker, niet te ingewikkeld en niet teveel werk." Een goede insteek. Het is dan alleen niet zo dat dit betekent dat alle recepten in dit boek zo zijn beschreven dat je ze allemaal zodanig kan voorbereiden dat je ze daarna in vijf minuten afmaakt. Wel zijn de recepten vooral niet te ingewikkeld.

Dit boek heeft een origineel uitgangspunt. Zeventien producten vormen de basis voor zeventien hoofdstukken en de recepten in het boek. Elk product (aardappels, citroen, pasta, uien en bijvoorbeeld varken) bevat vijf echte recepten en vijf leidraden en tips ter inspiratie wat je ook met het product kan doen. Leuk.

De vormgeving van het boek is prachtig. Met mooie strakke (en soms hele vrolijke)  foto’s. Ook een plus zijn de wijntips van wijnschrijver Harold Hamersma.

Het boek bevat bijzondere recepten die ervoor zorgen dat je als thuiskok echt wel wat bijzonders op tafel kan zetten. Coquille-currysaus, oosters gestoofd big, dorade met bouillabaissesaus of runderwang in rode wijn. Maar ook uientaart, aardbeiensoep, poffertjes, chocolade cheesecakebrownies en mac & cheese staan, in een weliswaar wat luxere versie, in dit boek.

Maar zoals gezegd, dit boek kent wat punten van aandacht. Het is geschreven door een chef. En dus wordt er driftig met culinaire termen gesmeten. Arrosseren, mirepoix, pliceren, monteren, brunoise, infuseren. Op zich geen probleem ware het niet dat deze termen niet in elk recept consistent worden verklaard of uitgelegd. De index biedt grotendeels uitkomst maar ook niet altijd. En dat is als niet-chef best intimiderend. 

Bij een foto wordt naar een verkeerd paginanummer verwezen. Staat er pagina 89 bedoelen ze 68. Ook wordt niet consequent aangegeven of iets een voorgerecht, snack, garnituur of hoofdmaaltijd betreft. Soms is niet duidelijk wat voor vorm je nodig hebt voor iets dat je moet bakken. Dan staat er doe in een vorm, of vormpjes. 

Het zijn slordigheden die me bij het doorbladeren opvallen en niet nodig zijn. Ook zijn de hoeveelheden in maaltijden soms wel erg weinig voor 6 personen. Bijvoorbeeld maar 50 gram spaghetti in een gerecht of een couscous met maar 200 gram couscous voor 6 personen. 

Bij de seafood bolognese is er helemaal geen hoeveelheid pasta aangegeven en bij de ragout ontbreekt een aantal ragoutbakjes. Als laatste mis ik een suggestie voor bijgerechten om bij een maaltijd te serveren omdat sommige maaltijden op zichzelf wel heel erg karig zijn. Juist een chef kan daar een waardevol idee voor geven.

Daar tegenover staat verder wel dat de bereidingswijze overal kort en bondig is, soms iets te kort door de bocht, maar wel overzichtelijk.

Appelbrood
240 g patentbloem
1 el bakpoeder
1 tl zout
6 blaadjes salie kleingesneden
100 g belegen boerenkaas in blokjes
50 g oude boerenkaas, grof geraspt
3 eieren
160 ml melk
50 g gesmolten boter
200 g jonagold-appels, geschild en geraspt

1 Meng bloem, bakpoeder, zout, salie, blokjes kaas en geraspte kaas goed met elkaar
2 Meng het bloemmengsel met de eieren, melk en gesmolten boter tot een homogene massa.
3 Voeg de appels toe en meng door er vier keer de handen door te halen. Het geheel moet een grof gemengd en dik beslag zijn.
4 Vul een met boter ingevet cakeblik met het beslag, druk de randen goed aan en bak goudbruin in een op 180 graden voorverwarmde oven.
5 Controleer na 30 minuten of de cake gaar is door er een metalen satepen in te steken. Als de pen er droog uitkomt is de cake goed. Pas op: als je net in een blok kaas prik is de pen natuurlijk nat.
6 Laat de cake 15 minuten afkoelen voor je deze stort. Snijd er pas plakken van als de cake echt is afgekoeld.

Dat Julius Jaspers koken kan staat buiten kijf. Dat hij goede en smaakvolle ideeën heeft en deze weet te vertalen naar papier ook. 
Simple smart cooking is een boek waarmee je luxe gerechten op tafel kan zetten. Het is een fijn boek maar de vele aandachtspuntjes maken het helaas niet uitzonderlijk.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demandiekokenkan

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!