Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Beeldende beschrijvingen, mager plot

Demi Schoonenberg 03 juni 2021 Hebban Recensent

De IJzerraaf is het eerste deel van een nieuwe serie geschreven door Julie Kagawa (1982) en is vertaald door Karin de Haas. Het boek speelt zich af na de gebeurtenissen in haar 'Iron Fey'-reeks. De beruchte Puck uit deze reeks, ook wel bekend als Robin Goodfellow, is de hoofdpersoon in De IJzerraaf en krijgt te maken met een nieuwe dreiging in de faewereld. Een dreiging die hem dwingt naar zijn eigen verleden als gevreesde nar van het Zomerhof te kijken en de vreselijke persoon die hij ooit was en niet meer wil zijn – of toch wel?

De IJzerraaf is zowel voor fans van de voorafgaande reeks als nieuwe lezers geschikt. Gebeurtenissen voorafgaand aan die in dit boek worden beknopt maar helder uitgelegd en het is al snel duidelijk hoe de relaties tussen bepaalde personages in elkaar steekt en wat daaraan vooraf is gegaan. Je mist enige diepgang en nuances als je niet bekend bent met de eerdere reeks, maar voorkennis is in ieder geval niet nodig om dit boek te kunnen begrijpen.

In de eerste paar bladzijdes is een proloog te vinden waarin het karakter van Puck goed naar voren komt. Je ziet hoe hij eerst was en hoeveel hij is veranderd in de hoofdstukken na deze proloog. Dit is een goede keuze geweest van Kagawa om opnieuw de nieuwe lezers voldoende materiaal te geven om dit complexe hoofdpersonage te begrijpen. Puck komt al snel een mysterieuze fae tegen, Nyx, die lange tijd in een diepe slaap heeft verkeerd en nu in een heel andere wereld wakker is geworden. Zij is gewaagd aan de grillige praktijken van Puck en is een goede tegenhanger voor hem.

Nadat Puck een bekend personage uit de 'Iron Fey'-reeks tegenkomt wordt duidelijk dat er een nieuw gevaar is opgedoken in Nimmernimmer. Deze nieuwe dreiging heeft een vreemd, negatief effect op de fae en maakt ze gewelddadiger dan ooit. In het bijzonder heeft het een effect op Puck, die worstelt met moordlustige gedachtes en frustraties die stammen uit zijn verleden en ook fysiek een verontrustende verandering ondergaat. Deze innerlijke worsteling is een interessant onderdeel van het verhaal, maar tevens het enige dat ertussenuit springt in de doorsnee plot.

Wat aan de andere kant veel goed maakt zijn Kagawa’s uitgebreide, levendige beschrijvingen van de wereld van Nimmernimmer en de kleurrijke personages die erin rondlopen:

'Ketelhaven is lastig te beschrijven. Het ziet eruit alsof een verstrooide uitvinder zijn hele verzameling onderdelen op de grond heeft gestort en daar uit de losse pols een stad van heeft gebouwd. (…) Muren glommen in het flauwe maanlicht, tandraderen draaiden om deuren te openen, weervanen draaiden rond en her en der staken lange stukken ogenschijnlijk nutteloze pijpleiding uit de muren en daken. (…) Stoom ontsnapte sissend aan buizen en luchtgaten, waardoor het stadje er een beetje mistig uitzag.'

De auteur heeft een heel goede grip op haar wereld en de personages en weet ze tot op het kleinste detail uit te werken. De plot zelf krijgt helaas niet dezelfde aandacht. Het verhaal volgt een vrij standaard pad waarin de personages van de ene plek naar de andere reizen en zo steeds een conflict tegenkomen dat ze moeten overwinnen. Het hele boek voelt als een aanloop naar het échte verhaal dat in het volgende deel van de reeks waarschijnlijk pas begint.

De IJzerraaf is een doorsnee boek qua plot en er is niet veel echte spanning, maar Kagawa’s beeldende beschrijvingen van haar wereld, personages en de actiescènes maken het boek wel aantrekkelijk om te lezen. Het boek is toegankelijk voor nieuwe lezers, maar feit blijft dat voorkennis van de eerdere reeks in deze wereld belangrijk is voor een betere connectie met de personages en de wereld – en wellicht vergeef je het boek dan ook de magere plot.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demi Schoonenberg

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur