Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een origineel eerste deel van Franse top YA-reeks

Demi Schoonenberg 30 mei 2020 Hebban Recensent

De ijzige verloofde is het eerste deel in een YA Fantasy-reeks van de Franse Christelle Dabos (1980). Eef Gratama heeft de vertaling van dit boek verzorgd. In Dabos’ thuisland en het buitenland heeft de auteur al meerdere prijzen gewonnen. Haar werk wordt vergeleken met Harry Potter en Alice in Wonderland en ze wordt gezien als één van de geliefdste YA-auteurs in Frankrijk op dit moment. Er is dus veel lof voor dit boek, maar is de hype terecht?

Het eerste wat de lezer te weten komt is dat de wereld in het boek lang geleden is opgebroken in stukken. Elk stuk zweeft in de lucht en wordt een ark genoemd. Hoofdpersoon Ophelia woont op de ark Anima, waar iedereen familie van elkaar is. Nadat Ophelia de zoveelste verre neef afwijst omdat ze niks van trouwen moet hebben, wordt ze uitgehuwelijkt aan iemand buiten haar ark – een mysterieuze en zeer ongebruikelijke verbintenis die ervoor zorgt dat Ophelia alles moet achterlaten wat haar lief is.

Haar verloofde woont op de Pool, een ijskoude ark waar de mensen kil tot op het bot zijn. De Pool wordt namelijk bevolkt door een bonte verzameling aan bloeddorstige clans die tot in den treuren met elkaar vechten en kibbelen om een gunstige positie aan het hof van de familiegeest van de Pool, Faroek, te vergaren – en te behouden. Waar op Anima iedereen een familieband met elkaar heeft en gemoedelijk samenleeft moet je op de Pool zelfs voor je meest directe familieleden op je hoede zijn. Ophelia’s verloofde, Thorn, is zoals de titel al voorspelt een ijzige en afstandelijke man die altijd nors lijkt te zijn en waarbij elk woord dat hij zegt schoorvoetend uit zijn mond lijkt te komen. Toch is hij misschien een van de weinige mensen die haar kan beschermen.

Dabos heeft een unieke wereld geschapen. De arken die ze beschrijft spreken tot de verbeelding en de plekken waarop Ophelia terechtkomt en de bonte figuren die ze ontmoet geven het verhaal veel sprankel en kleur. Het begin is nog een beetje stroef en het duurt even voordat het verhaal echt van de grond komt, maar zodra je bekend bent geraakt met de wereld en de personages blijf je doorlezen. Dabos’ schrijfstijl is beeldend, maar vereist wel de volledige aandacht van de lezer om alle informatie die wordt gegeven goed te kunnen verwerken. De verzameling aan bijpersonages die Dabos heeft gecreëerd zijn interessant, al worden ze niet allemaal even goed uitgewerkt waardoor ze soms meer karikaturen lijken dan echte mensen. Wellicht is daar meer ruimte voor in de vervolgdelen.

Ophelia is een eigenzinnige hoofdpersoon. Ze trekt zich niks aan van haar uiterlijk en wat anderen van haar vinden. Het liefst draagt ze de saaiste en ouderwetste jurken die ze kan vinden en haar betoverde sjaal is nooit ver van haar zijde. Ze is iemand die meer heeft met voorwerpen dan met mensen. Zij lijkt misschien wel de persoon die het minst geschikt is om te leven op de Pool, maar Ophelia is vastbesloten om haar lot in eigen handen te nemen en te overleven, met of zonder hulp. Als lezer leef je absoluut met haar mee.

'Ze weigerde om volledig afhankelijk te zijn van Thorn en Brunhilde. Ophelia wilde haar eigen mening vormen, zelf keuzes maken, op haar eigen benen staan.'

De ijzige verloofde is een bruisende introductie in een wereld vol met arken en rivaliserende clans. Ophelia ontdekt samen met de lezer de eigenzinnige plekken en mensen die ze tegenkomt en daarmee weet Dabos de wereld die ze heeft geschapen heel beeldend te delen met de lezer. Sommige personages hebben baat bij meer diepgang en de schrijfstijl van Dabos mag hier en daar wat vlotter, maar in het algemeen is het een onvoorspelbaar en heel vermakelijk boek. Het einde nodigt uit om het vervolgdeel te lezen met veel vragen die onbeantwoord blijven; waarschijnlijk zullen veel lezers die uitnodiging maar al te graag aangaan.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demi Schoonenberg

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur