Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een grotendeels kleurloos boek met interessant thema

Demi Schoonenberg 16 september 2020 Hebban Recensent

De naamloze koningin is geschreven door Rebecca Mclaughlin en staat op zichzelf. De hoofdpersoon is een Naamloos meisje dat zichzelf ‘Coin’ noemt. De Edelen hebben de grootste macht in Seriden en de Wettigen onder hen hebben rechten en bezit, maar als Naamloze heeft Coin bijna niets. Ze leeft op straat en voedt zichzelf door zakken te rollen en andere criminele activiteiten. Als Naamloze heeft ze geen bezit en heeft ze nooit een opleiding gehad, maar dit alles maakt niet uit wanneer ze plots wakker wordt van een stekende pijn en een tatoeage op haar arm vindt. Deze roept haar uit tot de nieuwe koningin van Seriden. Er is alleen één probleem: Naamlozen worden nooit uitverkoren voor het koningschap, dus waarom is Coin zo speciaal? En wat voor verregaande gevolgen zal dit hebben voor zichzelf en de hele Naamloze gemeenschap?

Het interessante en tegelijkertijd politiek geladen aspect van dit boek is de status die de Naamlozen hebben: ze vallen buiten alle wetten, maar dit betekent ook dat ze geen rechten hebben en zelfs geen eigen naam. Ze kunnen geen bezit hebben of een beroep uitoefenen, en moeten dus noodgedwongen op straat hun kostje bij elkaar proberen te verdienen door criminaliteit of bedelen. De situatie doet een beetje denken aan de positie van illegale immigranten in de Verenigde Staten en de vluchtelingen in Europa, die bij elkaar vastzitten in geïmproviseerde tentenkampen. Dit boek zet je daarmee aan het nadenken en het is makkelijk om parallellen met onze wereld te zien.

Er valt veel over dit thema te vertellen, maar de plot zelf is minder sterk. Het boek is vrij kort, maar toch voelt het begin erg langdradig aan en duurt het even voordat het verhaal echt op gang komt. Zodra dat gebeurt, is het makkelijker om verder te blijven lezen, maar de karakterontwikkelingen en de ontwikkeling van de plot laten wat te wensen over. Sommige personages lijken van de een op de andere dag van mening te veranderen over Coin, vaak zonder echte aanleiding. Er is te weinig ruimte voor echte ontwikkeling, waardoor de gebeurtenissen vrij van de hak op de tak aanvoelen. Qua plot gebeurt er niet erg veel. Er is een plotlijn waarbij Naamloze mensen mysterieus verdwijnen en eentje waarbij mysterieuze figuren brand stichten en verdeeldheid zaaien, maar ze zijn niet interessant genoeg om echt veel om te geven.

Het is lastig om echt goed vat te krijgen op de personages en hun motivaties. Coin en Esther zijn het interessantste en krijgen de meeste ruimte om zich uit te drukken en zichzelf te ontwikkelen. Anderen zoals Glenquartz en Belrosa lijken meer archetypes: de één is de pure goedzak en de ander door en door slecht, uit op macht, bij wie alleen de duistere mantel en maniakale lach nog ontbreken.

De naamloze koningin is een doorsnee boek met een interessant thema, dat niet sterk genoeg is om er echt een goed boek van te maken dat opvalt in het genre. Het valt te zeer binnen het cliché van de uitverkorene om echt origineel uit de hoek te komen. Door de beperkte omvang van het boek is er te weinig ruimte voor een uitgebreide uitwerking van de personages en de plot, maar Mclaughlin toont wel aan dat het mogelijk is om een vermakelijke standalone te schrijven in een genre waar vooral series voorkomen. Een vermakelijk, maar vrij kleurloos boek waar de politieke laag het boek voor een groot deel redt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demi Schoonenberg

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur