De redding van Nesta
Hof van zilveren vlammen is het vierde deel van de 'Hof van doorns en rozen'-reeks van Sarah J. Maas (1986). De vertaling is door Marike Groot, Sander Brink en Barbara Lampe verzorgd. Wat anders is in dit nieuwe boek, is dat dit deel Nesta en Cassian als hoofdpersonen heeft in plaats van Feyre. Het verhaal speelt zich af na de gebeurtenissen in het tussendeel Hof van ijs en sterren en focust vooral op Nesta en de trauma’s en schuldgevoel die zij met zich meedraagt. Hierdoor komt Nesta in een neerwaartse spiraal van zelfdestructie en zelfhaat terecht, totdat Feyre en de rest van het Nachthof het niet meer kunnen aanzien en haar tegen haar wil naar het Huis van de Wind sturen. Daar moet ze onder toezicht van Cassian trainen en werken en er zo hopelijk bovenop komen.
Zij en Cassian hebben altijd al een bijzondere band gehad, maar Nesta probeert de afstand tussen hen beiden zo groot mogelijk te houden terwijl Cassian niets liever wil dan toenadering zoeken. Dit boek gaat om hen tweeën, maar ook over de toenemende dreiging van de menselijke koninginnen en een oude, levensgevaarlijke vijand die aan macht wint.
Eén ding is meteen duidelijk aan het begin van dit boek: het gaat niet goed met Nesta en er moet snel iets gebeuren om haar te redden – ook al wil ze zelfs niets liever dan met rust gelaten worden. Nesta is altijd al een lastig personage geweest, op meerdere manieren. Voor een groot deel van de originele trilogie was zij een tegenstander van Feyre, en gecombineerd met haar felle en gesloten persoonlijkheid is het moeilijk om tot de kern te komen. Het is een gewaagde keuze om haar te promoveren tot hoofdpersonage, maar tegelijkertijd biedt het de lezer eindelijk de kans om in haar hoofd te kruipen. Al duurt het nog steeds een tijdje voordat je niet alleen met haar gaat meeleven, maar haar ook echt leuk gaat vinden.
Het is heel mooi om te zien hoe Nesta beetje bij beetje groeit als persoon – er is niet één oplossing die haar meteen 'geneest' of verandert; het is een langdurig proces. Het helpt dat ze in dit boek een duidelijk doel voor zichzelf vaststelt en er alles aan doet om dat te halen. Maas introduceert enkele nieuwe personages die een belangrijke rol gaan spelen in Nesta’s leven en net zo gebroken zijn als zij. Over één ding zijn ze het eens: ze willen zich nooit meer kwetsbaar voelen.
Er worden veel vragen beantwoord in dit boek: wat zijn nu eigenlijk Nesta’s mysterieuze krachten en wat hebben die voor gevolgen voor de leden van het Nachthof? Daarnaast worden er ook lijntjes uitgegooid voor de volgende delen in de reeks. Maas slaagt er heel goed in om de focus in het boek te verdelen tussen Nesta’s persoonlijke ontwikkeling en de conflicten waar het Nachthof en Prythian in het geheel mee te maken krijgen. Ook keren Feyre en Rhys terug met enkele persoonlijke ontwikkelingen, die een groot deel van dit boek beslaan en voor een van de meest emotionele momenten zorgen.
Hof van zilveren vlammen heeft zowel actie als goede karakterontwikkelingen en neemt hier ruim de tijd voor. De vele expliciete seksscènes zullen voor sommige lezers geweldig zijn terwijl anderen ze liever overslaan, maar zelfs deze scènes tonen telkens een belangrijke ontwikkeling in de relatie tussen Nesta en Cassian. Het boek toont aan dat je niet zomaar van de een op de andere dag je trauma’s en angsten kunt overwinnen, maar dat dat tijd en vooral veel moed vraagt van een persoon. Nesta bewijst dat zij net als alle andere geliefde personages uit de reeks de kans verdient om zichzelf te verbeteren, te leren van haar fouten en de pijn die ze anderen heeft toegebracht. Het is een spannend, ontroerend, en meeslepend verhaal en een goede start van een nieuwe reeks.
Reageer op deze recensie