De lezer komt bedrogen uit
Sloans leven werd voorgoed veranderd toen gemaskerde mensen het zomerkamp waar ze werkte binnendrongen en alle kampleiders doodden – met Sloan en haar vriendin Cherry als enige overlevenden. De zaak houdt hen nu nog steeds in hun greep. Sloan kan zich bijna niets meer herinneren van de aanval en leunt op Cherry om alle ontbrekende puzzelstukjes in te vullen voor haar – maar klopt haar verslag van de gebeurtenissen wel? En wat is het motief van de mensen achter de aanval, die op één na zelfmoord pleegden na de aanval? Sloan valt in een neerwaartse spiraal naarmate ze meer geobsedeerd raakt door wat er is gebeurd. Wie kan ze vertrouwen en wat is er echt gebeurd tijdens die fatale nacht?
'Het is jammer dat het mysterie rondom de moorden niet de ontknoping en de antwoorden krijgt die het boek – en de lezer – verdient.' – recensent Demi
Toen de maskers kwamen is geschreven door Jennifer Dugan en vertaald door Barbara Lampe. Het boek focust vooral op de psychologische nasleep van de zomerkampmoorden – de aanval zelf wordt bijna niet beschreven. Dat komt vooral door de gaten in Sloans geheugen. Door middel van hypnose en de aanvullingen van Cherry probeert Sloan antwoorden te krijgen, maar het is duidelijk dat iets haar herinneringen blokkeert. De grote vraag door het hele boek heen is hoeveel Cherry verzwijgt voor haar vriendin en waarom.
De twee meisjes hadden een prille, ontluikende zomerliefde tijdens hun korte tijd in het zomerkamp die na de aanval is uitgegroeid tot een vrij ongezonde relatie waarbij ze alleen goed functioneren als ze bij elkaar zijn. Ze zijn onafscheidelijk en struinen samen het internet af voor nieuws over de moorden en wat mensen online over hen schrijven. Trauma is heftig en gaat niet zomaar over door erover te praten, wat algauw blijkt bij Sloan. Ook zijn slachtoffers niet altijd de gezelligste mensen, wat logisch is, al begint het gedrag van Sloan maar ook van Cherry soms te irriteren. Ze vallen telkens weer terug in dezelfde discussies en onzekerheden.
Misverstanden door miscommunicatie komen zo vaak voor tijdens het verhaal dat het al snel als herhaling begint te voelen. Ook is de opbouw in het begin te langzaam, terwijl het tempo tegen het einde van het boek plots in een stroomversnelling terechtkomt. De spanning is eindelijk voelbaar, maar de ontknoping is vervolgens heel abrupt en ongeloofwaardig en laat zo veel losse eindjes achter dat je er een beetje bedrogen uit komt als lezer.
Toen de maskers kwamen is, als je de melodramatische en ongeloofwaardige momenten even achterwege laat, vooral een boek dat gaat over PTSS en traumaverwerking. De auteur schuwt alle lelijke, pijnlijke kantjes hiervan niet en schrijft erover zonder iets te verbloemen. Het is jammer dat het mysterie rondom de moorden niet de ontknoping en de antwoorden krijgt die het boek – en de lezer – verdient.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een onwaar boek' en 'Lees een gevaarlijk boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie