Prachtig!

Demi Stein 21 maart 2025
Recensie is oorspronkelijk gepubliceerd op mijn blog: https://meerboekenblog.nl/briefjes-voor-pelle/

Briefjes voor Pelle is een ontroerend boek over een twaalfjarige jongen die helaas moet leren leven met het overlijden van zijn vader. Ondanks het beladen onderwerp, bevat het boek hartverwarmende én grappige momenten.

Pelle krijgt een jaar nadat zijn vader is overleden een mysterieuze schoenendoos die gevuld is met grote brieven, korte briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan onder andere opdrachten en hoewel Pelle even moet wennen aan het idee, is hij vastbesloten om alles wat zijn vader hem opdraagt uit te voeren.

De opdrachten zorgen ervoor dat Pelle weer wat meer mee doet in de maatschappij. De briefjes brengen hem in grappige situaties en zorgen ervoor dat hij, en zijn moeder, nieuwe mensen leren kennen. Pelle en zijn moeder dragen natuurlijk veel verdriet met zich mee, maar krijgen door deze schoenendoos vol uitdagingen wel de kans om te leren leven met het verlies en ‘gewoon’ te leven. Voor hondenliefhebbers zit er overigens ook nog een hartverwarmende vriendschap in.

Briefjes voor Pelle laat zien dat verdriet er mag zijn en dat iedereen op zijn eigen manier rouwt. Maar het is ook een inspiratie- en hoopvol boek, want hoeveel verdriet je ook hebt, er zijn altijd nog andere mooie dingen om voor te leven of voor te zorgen. Dit klinkt allemaal erg zwaar, maar zoals ik hierboven al aangaf zit er ook humor in verwerkt, waardoor het boek een perfecte balans bevat. Kinderen kunnen er een boodschap uithalen, zich inleven of herkennen in Pelle, maar ook een plezierige tijd hebben met het kinderboek.

Het verhaal van Pelle is zeker een aanrader om (voor) te lezen, voor zowel jong en oud. Het boek herinnert je er ook aan dat je moet genieten van de mensen die je in je leven hebt en je meer waardering moet hebben voor hetgeen je al om je heen hebt.

Op de schutbladen vind je overigens prachtige fullcover illustraties van één van mijn favoriete illustratoren, Linde Faas.

Meer recensies van Demi Stein