Gemengde gevoelens
Recensie is eerder gepubliceerd op mijn blog: https://meerboekenblog.nl/duizend-ik/
In dit bericht wil ik meer mijn leeservaring delen dan daadwerkelijk een recensie. Duizend & ik vind ik namelijk een boek dat lastig te beoordelen is.
Het verhaal is er één die je eigenlijk gewoon over je heen moet laten komen. Het is een boek van nog geen 200 pagina’s, maar het roept wel veel emoties en voornamelijk vragen bij je op.
In Duizend & ik is elke dag hetzelfde voor het hoofdpersonage genaamd ‘Acht’. Ze staat op, gaat naar haar werkplek, doet daar wat haar gevraagd wordt en gaat weer terug naar haar huis. In deze wereld mag en kan je hier niet van afwijken, dit kost je je leven.
Acht voelt zich echter anders dan de rest. Ze kijkt steeds vaker om zich heen en begint zich dingen af te vragen. Ze voelt zich niet slechts een nummer, maar voelt zich als ‘iemand’, en dat is een groot probleem. Tussen alle andere meisjes die hetzelfde leven als zij treft ze ‘haar’, iemand die zich ook anders lijkt te voelen. Nu ze haar ontmoet heeft, wil Acht niet meer het leven bewandelen zoals ze nu doet, ze moet zien te ontsnappen. Maar hoe?
Duizend & ik heeft een dystopische vibe. Daar waar in andere dystopische verhalen de wereld en maatschappij al vrij snel duidelijk is (of in ieder geval valt te begrijpen), blijft dat in dit boek lange tijd onduidelijk. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer vragen dat het oproept. Het leven van Acht intrigeerde mij en in combinatie met de prachtige schrijfstijl van Goldewijk zorgde dit ervoor dat ik het boek maar met moeite weg kon leggen.
De verwarring en onduidelijkheid haalde voor mij echter een stuk leesplezier weg. Dit boek is in mijn ogen dan ook zeker een aanrader voor wanneer je juist even in de war wil raken in je wilt onderdompelen met een boek die je vooral veel aan het denken zet.
Het uiteindelijke plot vind ik heel sterk neergezet en zag ik absoluut niet aankomen. Dit plot is echt uniek te noemen en maakt het verhaal ook super sterk! Zoals je leest heb ik dus enorm gemengde gevoelens over dit Young Adult verhaal, waardoor een beoordeling ingewikkeld is. Ik heb het boek uiteindelijk 3,5 ster gegeven. Ik vond het niet perse vermakelijk, maar dus wel een sterk concept hebben, waardoor ik het niet goed of fout kan vinden.