Afrikaans meisje in Londen
De recensie is eerder gepubliceerd op: https://meerboekenblog.nl/het-wilde-meisje/
De cover van Het wilde meisje sprak mij direct aan toen ik het voorbij zag komen in de aanbiedingsbrochure van uitgeverij LS Amsterdam. Toen ik las waar het boek over gaat, werd ik alleen maar meer geïnteresseerd. Lees hieronder mijn recensie over dit kinderboek.
Jeugdboeken schrijfster Katherine Rundell werd bekend vanwege haar boeken De ontdekkingsreiziger en De goede dieven, maar Het wilde meisje is haar debuut.
Stukje over de auteur
Katherine Rundell is een Engelse auteur en academicus. Ze groeide op in Zimbabwe, Brussel en Londen. Ze schrijft voornamelijk kinderboeken. Veel van haar boeken zijn in de prijzen gevallen. Zo won ze bijvoorbeeld met haar boek Rooftoppers uit 2015 een Blue Peter Award en de Waterstones Children’s Book Prize. Ze schreef ook het inspirerende essay Waarom je kinderboeken moet lezen, zelfs al ben je oud en wijs (die ik zeker eens wil lezen!).
Recensie
Het wilde meisje is een avontuurlijk kinderboek over een meisje dat uit de Afrikaanse wildernis wordt gehaald om plotseling naar Londen wordt gestuurd.
Wilhelmina (Wil) Silvers leeft een prachtig en vrij leven. Ze groeit op in de vrije natuur van Afrika, waar ze samen met haar vader op een boerderij woont. In Afrika heeft ze een beste vriend, een paard waar ze veel om geeft en een aap die ze ook als haar vriend beschouwt.
Op een dag wordt het thuis van Wil verkocht en wordt ze gedwongen naar een kostschool in Engeland gestuurd, men denkt dat Wil wel wat beschaving bijgeleerd dient te worden. Wil ziet dit echter niet zitten en heeft het gevoel alsof alles wat ze kent van haar afgepakt wordt.
In Afrika leerde Wil om op te passen voor hyena’s en leeuwen, maar in Londen ontdekt ze dat een groep schoolmeisjes nog veel gevaarlijker kan zijn. Wil kan absoluut niet aarden in Londen, maar dan vindt ze de Londen Zoo en dat komt een klein beetje in de buurt van wat zij kent van thuis.
Het idee achter Het wilde meisje vind ik erg mooi en ik denk dat het voor veel kinderen dan ook een prachtig avontuurlijk verhaal is. Persoonlijk had ik behoorlijk wat moeite met in het verhaal komen, vond ik Wil zelf in eerste instantie niet een bijster interessant personage en de schrijfstijl was niet helemaal mijn ding. Hierdoor heb ik niet zo veel leesplezier gehad met het jeugdboek als ik van te voren had gedacht, maar dat maakt het natuurlijk niet perse een slecht boek.
Het wilde meisje vertelt een verhaal over een meisje dat niet kan aarden in het drukke Londen, iets wat voor meer kinderen herkenbaar zal zijn (ongeacht of je uit Afrika komt, of niet). Tevens laat het boek zien dat er veel meer belangrijk is dan leren over taal en rekenen, en dat je op school weinig tot niets leert over het ‘echte’ leven. Wil blijft ondanks de tegenslagen een krachtig personage met een rijke fantasie, waardoor kinderen graag over haar lezen.
Stukje over de auteur
Recensie