Rampen voorkomen

Demi Stein 05 februari 2025
Recensie is eerder gepubliceerd op: https://boekenkrant.com/recensie/tijdfixers-2/

In Tijdfixers lezen we onder andere over Mirella. Het leven van Mirella is bijzonder. Ze werkt bij een geheime organisatie in Parijs waar een aantal mensen de taak hebben om tijd te reizen zodat ze rampen voorkomen. Dit klinkt heel spannend en avontuurlijk, maar eigenlijk is het best saai. Mirella voorkomt rampen namelijk niet door op een gevaarlijke missie te gaan, maar door kleine dingetjes in het verleden iets anders te laten verlopen. Dit kan iets heel simpels zijn, bijvoorbeeld iemands telefoon vermist laten raken.

Dit keer moet Mirella tijdreizen naar een middelbare school in Bologna, Italië. Het is haar verantwoordelijkheid om een bom niet te laten ontploffen, want daarmee zouden een hoop doden en gewonden vallen. Het lijkt een eenvoudige klus, maar er gaat van alles fout.

voor Mirella wordt het letterlijk een race tegen de klok. Als lezer wordt je meegenomen in dit spannende avontuur. En dit op wel een hele bijzondere manier! Als lezer kun je ervoor kiezen om het boek van kaft tot kaft te lezen, of om de hoofdstukken op volgorde te lezen. Dit klinkt alsof dat hetzelfde is, maar Davide Morosinotto heeft een origineel boek neergezet door de hoofdstukken in het boek door elkaar te husselen.

Davide Morosinotto (1980) is een bekend kinderboek en Young Adult schrijver. Zijn werk is al meerdere keren in de prijzen gevallen en vanuit het Italiaans inmiddels al in meer dan 25 talen vertaald. Hij is onder andere winnaar van de Andersenprijs 2017, de Strega Kinderprijs 2021 en finalist bij de Deutscher Jugendliteraturpreis (en meer!). Zeven van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Unieke leesbeleving
Zoals hierboven aangegeven kun je het boek dus op twee manieren lezen. Ik heb ervoor gekozen om hem van kaft tot kaft te lezen. Hierdoor lees je op chronologische wijze van 18 mei 13.24 uur tot en met 20 mei 17.32 uur. Het grappige is dat je dan dus begint bij hoofdstuk 3.

Puberjongens en een crimineel
Hoewel Mirella een belangrijke rol heeft, is zij niet de enige belangrijke in het verhaal en ook niet degene over wie je als eerste leest. Je begint te lezen over de puberjongen Ron die met een mes op zijn keel op een schooltafeltje ligt. Enrico, net zoals Ron zestien jaar oud, bedreigt Ron. Deze twee jongens zijn samen met een crimineel en Mirella de hoofdpersonages van Tijdfixers.

Onverwachte ontmoeting
Wie weleens eerder een boek of film heeft gezien over tijdreizen weet dat het heel belangrijk is om te voorkomen dat wanneer je in het verleden reist, andere mensen je niet mogen zien. Toch kan Mirella een ontmoeting met Ron niet voorkomen, terwijl ze beiden bij de woning van Enrico zijn. Mirella doet haar best om Ron op een afstand te houden, maar toekomst en verleden raken steeds verder met elkaar in de knoop.

Avontuurlijk verhaal
Het is lastig om meer over dit boek te vertellen zonder dat aanwijzingen te verklappen over de wendingen die genomen worden. Eén ding is zeker: Morisonotto schreef een spannend en uniek verhaal waar je geboeid bent vanaf de eerste bladzijde. Het is een boek waarvan je niet alleen wil weten hoe het eindigt, maar ook wat er in de tussentijd gebeurt. Hierdoor is Tijdfixers lastig weg te leggen.

Tijdfixers is een aanrader voor lezers die graag verrast worden met een avontuurlijk verhaal dat in een uniek jasje is gestoken. Het is tevens een goede tip voor jongeren/ jongvolwassenen die een boek willen lezen waar werkelijkheid en fantasy/ sci-fi dicht bij elkaar liggen.

Meer recensies van Demi Stein