De kracht van je n. vagus

DeniseM 27 april 2025

De kracht van je nervus vagus laat zien hoe belangrijk de nervus vagus is voor de communicatie tussen lichaam en geest, en hoe deze invloed heeft op stress, angst, depressie en trauma. Het boek legt in begrijpelijke taal uit hoe je zenuwstelsel werkt, wat vagale tonus is en waarom dit bepalend is voor je welzijn. Naast theorie biedt het praktische ademhalings-, massage-, visuele en fysieke oefeningen om je stressrespons te verbeteren en je gezondheid actief te versterken. De kracht van je nervus vagus is geschreven in een niet-academische taal met duidelijke illustraties. Dit boek helpt je om de gezondheid van lichaam en geest weer in eigen hand te nemen.

De kracht van je nervus vagus is een duidelijk geschreven boek waarin de lezer aan de hand wordt meegenomen wat de nervus vagus is en hoe deze werkt. Door middel van zeven hoofdstukken wordt theorie en oefening afgewisseld. In het eerste hoofdstuk wordt het zenuwstelsel uitgelegd. Het verschil tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel wordt uitgelegd en de link naar het ontstaan van stress wordt in heldere taal met duidelijke illustraties uitgelegd. Het tweede hoofdstuk staat in het teken van de nervus vagus en de functies hiervan op de mentale en lichamelijke gezondheid. In het derde hoofdstuk staat de bewustwording van je eigen zenuwstelsel centraal. Met behulp van het vierde hoofdstuk kun je zelf je vagale tonus meten (de graadmeter voor activiteit en functie van de nervus vagus) om op die manier te kijken in welke onderdelen je kan verbeteren. Door middel van (onder andere) een tabel worden helder de verschillen van een lage versus hoge vagale tonus uiteengezet. In hoofdstuk vijf gaat de lezer aan de slag met het reguleren van het zenuwstelsel, waarbij het zogenoemde helingsproces door middel van vier fases wordt beschreven. In hoofdstuk zes worden veel verschillende oefeningen beschreven die je kunnen helpen. Niet alle oefeningen zijn voor iedereen van toepassing. Het zevende en laatste hoofdstuk staat in het teken van een routine ontwikkelen voor alles wat je in de voorgaande hoofdstukken hebt geleerd. Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een praktische samenvatting waarin de hoofdpunten nog even kort belicht worden.

Dit is een boek dat voor iedereen wel iets waardevols in zich heeft. Op een makkelijke manier wordt wetenschappelijke informatie op de lezer overgebracht. Het boek is overzichtelijk waardoor het niet voelt als een ‘studieboek', hoewel er veel waardevolle informatie in het boek staat. De kracht van je nervus vagus is een boek dat bij mij in de kast zal blijven staan, en ik er regelmatig nog bij zal pakken om wat informatie op te zoeken of er een oefening bij te pakken. Een waardevol zelfhulpboek!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beinvloed mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM