Help me

DeniseM 20 oktober 2024
4.5 sterren

Roosmarijn Weijmer werkt als advocaat voor psychiatrisch patiënten die ze bijstaat wanneer ze zijn opgenomen met een maatregel of deze wordt aangevraagd. Op een dag krijgt ze in de wc’s bij het tankstation een briefje van een bange vrouw in haar handen gedrukt. Wanneer ze deze bekijkt ziet ze dat er HELP ME opgeschreven staat. Roosmarijn twijfelt geen moment en rijdt achter het busje aan, waar de vrouw inmiddels inzit. Wanneer ze bij een pand uitkomen, en Roosmarijn de vrouw wil proberen te bevrijden, treft ze niet de jonge vrouw uit het tankstation aan, maar een van de cliënten die ze heeft bijgestaan. Vermoord, met nog een mes in het lichaam. Van de vrouw uit het tankstation is geen spoor te bekennen...

Ilse Ruijters heeft met help me haar zesde thriller geschreven. De lezer komt meteen in het verhaal wanneer het verhaal wordt gestart met de gebeurtenis in het tankstation. Het verhaal wordt op een ietwat ongeloofwaardige manier geschreven, waardoor je je als lezer afvraagt of het verhaal wel klopt. Dit maakt alleen maar meer nieuwsgierig naar de rest van het verhaal, want wat is er nou aan de hand? Is het een droom? Is Roosmarijn zo oververmoeid dat ze spoken ziet of is er meer aan de hand en wordt ze er in geluisd?

Naarmate het boek vordert worden alle personages verder uitgediept en krijg je een beter beeld van de binnen- en buitenwereld van de personages. Doordat dit in het begin nog oppervlakkig is, weet je als lezer niet hoe het verhaal nou precies in elkaar steekt. Aan de ene kant komt Roosmarijn erg geloofwaardig over, aan de andere kant zijn er ook erg ongeloofwaardige componenten in het verhaal aanwezig. Dit is een van de krachten van het boek en maakt dat het met recht een psychologische thriller te noemen is. Als lezer wordt je regelmatig heen en weer geslingerd tussen de waarheid en het bedrog. De regelmatige plottwisten in het boek blijven dat je door blijft lezen om achter de waarheid te komen. De uiteindelijke waarheid zag ik niet aankomen en maakt dat ik ook toen het boek eenmaal uit was nog regelmatig over het boek aan het nadenken was.

Help me is een vlot geschreven psychologische thriller waarin de waarheid en het bedrog dicht bij elkaar liggen. Help me was het eerste boek dat ik van Ilse Ruijters las, maar zeker niet het laatste.

Meer recensies van DeniseM

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder met zijn kenmerkende warmte, scherpzinnigheid en humor.

Een roman die bijna uit zijn voegen barst van emotie met een prachtige schrijfstijl en onvergetelijke personages, een verhaal dat je telkens weer zult willen herlezen.

Parijs 1942. Miri ontsnapt aan een razzia en komt terecht op het platteland. Op een nacht krijgt ze een gevaarlijke missie. Slaagt ze erin om zowel haar eigen leven als dat van anderen te redden?