Het appelmeisje
3.5*
De eerste zaak voor rechercheur Idun Lind is meteen een complexe: een reeks bijbelcitaten, een duister geheim en een brute moord. Een docente wordt vermoord aangetroffen door haar man. De dader heeft het lichaam aan een plafondhaak opgehangen. Idun Lind wordt op deze zaak gezet en wordt geconfronteerd met meerdere bijbelcitaten die een fout bevatten. Al snel komt Idun Lind erachter dat hier een geschiedenis aan vooraf gaat en samen met haar partner duikt ze in de zaak. Totdat ze zelf bij de moordenaar in de schijnwerpers komt te staan...
Als lezer wordt je al snel in het boek gezogen, wanneer je in het eerste hoofdstuk al met de moord geconfronteerd wordt. Een lijk hangt aan een plafondhaak. Het motief is onbekend. Terwijl de rechercheurs de zaak aan het onderzoeken zijn, wordt er uit een kinderdagverblijf een vijfjarig meisje ontvoerd en ook een tweede vermissing volgt deze vermissing snel op. In eerste instantie lijken de twee vermissingen niets met de moord te maken te hebben, maar wanneer de naasten bijbelcitaten ontvangen lijken de zaken iets met elkaar gemeen te hebben. In eerste instantie is onduidelijk wat dit precies is, maar gaandeweg het onderzoek doen Idun Lind en haar partner steeds meer schokkende ontdekkingen.
Het appelmeisje speelt zich af in het heden, waar de moordzaak en ontvoeringen hebben plaatsgevonden en waar Idun Lind alles op alles zet om de moordenaar/ontvoerder te ontmaskeren. Het verhaal in het heden beslaat een paar weken. Daarnaast is er een verhaal dat zich in het verleden afspeelt. Door middel van korte hoofdstukken krijgt de lezer gebeurtenissen mee in een tijdspanne van 1975 tot 1999. Een jonge vrouw moet met haar kinderen vluchten en komt in een leefgroep terecht waar ze de verschikkelijkste dingen meemaken.
Tina Martin weet met Het appelmeisje een spannende thriller neer te zetten, waarbij door middel van korte, beeldende hoofdstukken de verschillende verhaallijnen worden vormgegeven. Tijdens het begin van het boek had ik hier wat moeite mee vanwege de tijdsprongen en de vele gebeurtenissen en personages die langskomen. Naarmate ik de personages beter kende en de verhaallijnen wat duidelijker waren, was het makkelijker om te volgen. Erg knap hoe alle losse stukjes op het einde van het boek een compleet geheel vormen met een spannend plot dat ik zelf niet aan had zien komen.
Het appelmeisje is het eerste deel van een nieuwe serie. Ik zelf kan niet wachten tot deel twee verschijnt.
Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Bedankt voor het recensie exemplaar.
Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Bedankt voor het recensie exemplaar.