Het zit tussen je oren
Toen Vera een jaar oud was, durfde ze niet te lopen. Nu is ze tweeëndertig en durft ze het boek niet te schrijven. Vera heeft last van angsten, die net als haar depressie in haar hoofd gevangen zitten. Angst om te leven, angst dat er iets vreselijks zal gebeuren en angst om haar verhaal op papier te zetten. Toch doet ze het, om te laten zien dat het leven weer de moeite waard kan worden. Ook als je antidepressiva slikt, zelfmoordgedachten hebt gehad of als je niets van je eigen hoofd begrijpt.
Ik ‘ken’ Vera al ongeveer 14 jaar. Als tiener keek ik regelmatig filmpjes van ‘beautybloggers’ en las ik de bijbehorende blogs. Vera was een van hen. Als er een nieuwe video werd geüpload was ik er als de kippen bij. De dingen die Vera online over haar angsten en depressies had gedeeld, wist ik dan ook al. Toen ik hoorde dat ze een boek uit zou brengen over mentale gezondheid, wist ik dat ik deze moest lezen.
In Het zit tussen je oren schrijft Vera door middel van korte hoofdstukken over haar leven. Het begint in haar jeugd en loopt tot het heden. Al van jongs af aan heeft Vera last van angsten. Tijdens het ouder worden zijn hier een aantal (irreële) angsten bij gekomen. Zo kan ze in situaties meteen van het ergste uitgaan, hoe onwaarschijnlijk dat scenario ook is. In dit boek lezen we over deze angsten, de therapieën die Vera heeft gevolgd, hoe ze uiteindelijk bij de crisisdienst terechtkwam, hoe haar signaleringsplan eruit ziet, hoe ze medicatie ervaart en hoe het nu met haar gaat. Los van deze zware onderwerpen komt er ook veel luchtigheid en humor in het boek voor. Aan het eind van het boek staat een interview met Vera’s man Jeffrey en geeft hij ook zijn tips.
Het zit tussen je oren is een open en eerlijk geschreven boek waarin Vera de lezer meeneemt in haar hoofd. Ondanks de zware onderwerpen is het boek humoristisch geschreven. Een boek waar veel mensen wat aan zouden kunnen hebben!
Ik ontving dit boek van LS
Ik ontving dit boek van LS