KlimAX
3.5 sterren
In het jaar 2123 wordt Eurazië in balans gehouden door het zelflerende systeem AX. Om ervoor te zorgen dat de planeet niet wordt vernield, krijgt iedereen punten van AX. Hoe meer punten, hoe meer privileges. Finn en Dunya strijden tegen elkaar om de beste hacker te worden, en daarmee veel punten te verdienen. Dunya, die niet veel punten heeft, heeft de punten hard nodig om de operatie van haar oma te betalen. Finn is de zoon van de hoofdinspecteur en zit ruim in de punten. De twee strijden tegen elkaar, tot ze tot een schokkende ontdekking komen en moeten samenwerken om te vechten voor de vrijheid van henzelf en de rest van de maatschappij...
Wat een prachtige cover (en sprayed edges!) heeft het boek! Normaal ben ik niet van de dystopische verhalen, maar door de cover en de flaptekst werd ik toch erg benieuwd naar het verhaal. In het boek lees je vanuit de personages Dunya en Finn, die beide heel anders in het leven staan. Finn heeft genoeg punten om als 'klimaatkenner' door het leven te gaan, Dunya staat onderaan als 'klimaatketter'. De afwisseling tussen Dunya en Finn maakt het lezen erg leuk. Uiteindelijk komen Dunya en Finn achter een waarheid die ze beiden niet voor ogen hielden, en strijden ze samen verder. Erg leuk om te lezen hoe Dunya en Finn steeds dichter naar elkaar toe groeien.
Het boek is vlot geschreven door middel van korte hoofdstukken vanuit Dunya en Finn die elkaar afwisselen. Hierdoor is het boek makkelijk leesbaar. Het boek wekt meteen de interesse van de lezer omdat het boek over de toekomst gaat, hierdoor lees je veel nieuwe dingen. Het boek begint rustig, maar al snel loopt de spanning op waardoor het boek moeilijk weg te leggen is. Thema’s die in het boek voorbij komen zijn AI, klimaat(verandering), macht en onderdrukking en techniek. Zoals ik eerder al noemde heb ik zelf niet veel met AI of techniek, maar desondanks heb ik van dit boek genoten. Ik kan dan ook niet wachten tot deel twee uit komt en ik verder kan lezen over de verhalen van Dunya en Finn!
Ik las dit boek met de leesclub van LS uitgeverij, heel erg bedankt dat ik mee mocht doen!