Longeneeslijk

DeniseM 11 januari 2025
Eva is 22 jaar wanneer ze de diagnose ongeneeslijke longkanker krijgt. In dit boek neemt Eva de lezer mee hoe dit voor haar, maar ook voor haar naasten is. Hoe beleven haar ouders, partner en vriendinnen dit? En wat verandert er allemaal wanneer je zo een diagnose krijgt, qua dagelijkse bezigheden maar ook hoe anderen je anders gaan benaderen? Er veranderde nogal wat, toen Eva van gezonde naar ongeneeslijke ziekte twintiger ging. De diagnose maakte aan veel toekomstdromen een einde, maar zorgde er wel voor dat ze voller dan ooit in het leven is gaan staan. In dit boek neemt Eva de lezer mee op een openhartige en humoristische manier waar ze allemaal doorheen is gegaan en hoe ze dit heeft beleefd. Naast Eva komen ook haar naasten en oncoloog aan het woord. Eva is op 30 november 2024 op 26-jarige leeftijd overleden.

Eva volgde ik al sinds een paar maanden nadat ze haar diagnose kreeg op Instagram. Per toeval kwam ik op haar Instagram account Longeneeslijk uit en sinds dat moment heb ik alle posts op haar Instagram gelezen. Net als vele anderen heb ik haar ook gevolgd in de serie Over Mijn Lijk waar Eva aan mee heeft gedaan, en haar kracht en positiviteit van het scherm afspatte.

In haar boek neemt Eva de lezer mee vanaf het moment dat ze een bobbel in haar nek constateert. Vele gesprekken en onderzoeken volgden, tot ze uiteindelijk de diagnose longkanker kreeg. Eva vertelt openhartig hoe ze hier mee om is gegaan en wat dit met haar deed. Het onderschrift van het boek luidt ‘Hoe mijn kanker pure pech én puur geluk kon zijn’, en dit wordt tijdens het lezen van het boek maar wat duidelijk. Want ondanks de diagnose weet Eva nog alles uit haar leven te halen, waar ze de lezer in meeneemt. Zo lezen we onder andere over haar bruiloft, waarbij ook de geloften in het boek zijn opgenomen. Eva omschrijft hoe de diagnose haar leven naast het negatieve, ook op een positieve manier heeft veranderd. Naast Eva komen haar naasten en oncoloog aan het woord. Erg waardevol hoe ook hun perspectief en belevingen in het boek worden gedeeld.

Hoewel ik Eva alleen maar ‘kende’ via social media en televisie, vind ik het erg bijzonder hoe Hanneke Mijnster het boek (voor mijn gevoel) echt op zijn Eva’s heeft weten te schrijven. Het was net alsof ik haar hoorde praten of haar Instagram posts las. Longeneeslijk is een boek dat voor mij veel indruk heeft achtergelaten en waardoor nogmaals wordt benadrukt dat we van het leven moeten genieten.

Meer recensies van DeniseM

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.