Post mortem
4.5 ster
Post mortem geeft de lezer een unieke inkijk in de wereld van de lijkschouwingen. Stap voor stap wordt de lezer door middel van mooie illustraties meegenomen in de autopsie. Babette van Rafelghem werkt als forensisch patholoog. In de avonden maakt ze illustraties over het menselijk lichaam. De autopsie tekeningen worden afgewisseld met casuïstiek.
Dit boek wekte meteen mijn interesse. In Post mortem neemt Babette van Rafelghem de lezer mee in de autopsie. Ze heeft zichzelf geïllustreerd en neemt de lezer mee in ‘haar eigen’ autopsie. Bij de specifieke casussen werden vrienden en familie geïllustreerd. Het boek neemt de lezer stap voor stap mee. Te beginnen aan het uitwendige onderzoek. Vervolgens komen de rug, het hoofd, de borst en de buik aan de orde. De stalen worden besproken (DNA onderzoek, microscopisch onderzoek en toxicologisch onderzoek) en het boek eindigt met de opbaring. Voorafgaand aan ieder lichaamsdeel wordt woordelijk beschreven hoe de autopsie gaat. Vervolgens wordt dit door middel van verschillende tekeningen geïllustreerd. De illustraties worden afgewisseld met casuïstiek die Babette van Rafelghem zelf heeft meegemaakt en hoe de autopsie kon bijdragen aan het oplossen van de doodsoorzaak.
Al met al heb ik genoten van deze atlas. De casuïstiek vond ik een mooie en interessante afwisseling van de prachtige illustraties die in het boek staan. Alles tezamen maakt een kloppend geheel. Je ziet dat het een boek is waar enorm veel werk in zit. Babette van Rafelghem is bijna vijf jaar bezig geweest met de tekeningen in het boek. Als dit een onderwerp is waar je je voor interesseert dan moet je dit boek zeker lezen en bewonderen!