Historisch roman met goed verhaal, maar die wel diepgang mist.
Eefje is een vroedvrouw in opleiding bij dokter Ruysch. Om examen te mogen doen moet ze trouwen of weduwe zijn. Naast dit hadden Eefje en haar moeder weinig geld en hadden ze dit hard nodig om o.a. de huur te kunnen betalen. Om aan geld te komen moet Eefje tijdelijk als hoer werken, waar ze Bebe ontmoet. Bebe helpt ook bij bevallingen en heeft hiervoor een aparte benadering. Eefje ziet dat dit werkt en leert steeds meer van haar.
Het boek neemt je mee vanaf de eerste bladzijde. Je zit direct in het verhaal door de manier waarop het is geschreven. Dit beloofd dan ook veel goeds en het verhaal blijft aanspreken en maakt dat je door wil lezen. Dit komt o.a. door de vlotte schrijfstijl van de schrijfster en de korte hoofdstukken. De omgevingsomschrijving en de worden die uit die tijd komen, maken de belevenis dat het lijkt alsof je door de oude straten van Amsterdam loopt.
Het boek bevat verschillende thema's, er moet veel worden aangetikt van wat in die tijd speelde. Dit maakt dat deze thema's niet werken uitgewerkt en het oppervlakkig bleef. Daarnaast is er de vraag of het vertelperspectief juist is. Met de ik-perspectief was vermoedelijk een verhaal geworden met meer diepgang door de gevoelens die dan wel benoemt worden.
Al bij al is het een goed boek die makkelijk doorleest en van begin tot eind blijft boeien, ondanks de diepgang die soms miste. Dit maakt dat het boek van mij 3.5 sterren krijgt, dit afgerond naar boven met 4 sterren.