Vertragen, verbinden en pottenbakken
Ik wist al dat ik fan was van healing fiction, maar dit boek heeft het dubbel en dwars bevestigd. Dit verhaal gaat over vertragen, verbinden en pottenbakken. Pottenbakken voor geluk is een hartverwarmend boek.
Per direct heeft Jeongmin haar baan als scenarioschrijver opgezegd. Vlak daarna verhuisde ze naar de opkomende buurt Ilsan. Dit zijn twee grote veranderingen in een korte tijd. Jeongmin voelt zich het prettigst thuis en is een kluizenaar aan het worden. Toch besluit ze de buurt te gaan verkennen en gaat ze op zoek naar een koffietentje. Ze stapt binnen bij Soyo. Dit blijkt een plek zonder koffie te zijn, maar wel met veel keramiek en draaitafels. Op dat moment wist Jeongmin niet dat over deze drempel stappen haar leven - en het leven van anderen - zou veranderen.
Dit verhaal is met geduld geschreven, waardoor het tempo niet hoog ligt. Door het lage tempo kan er uitgebreid worden stilgestaan bij verschillende relaties en gevoelens. Jeongmin lijkt vrij eenzaam te zijn en door aan de slag te gaan bij het atelier ontmoet ze nieuwe mensen en komt ze oude bekenden tegen. Deze relaties zijn niet altijd eenvoudig, omdat er veel onuitgesproken woorden tussen twee mensen kunnen zijn. Dit wordt heel mooi weergegeven in de verwaterde vriendschap tussen Jeongmin en Juran. Het kan best ongemakkelijk zijn om iemand na jaren weer te treffen en een ieder nog zoveel op z'n hart heeft.
De verbinding tussen Jeongmin en Johie vond ik heel mooi. Hun wegen kruisten op het moment dat ze elkaar het hardst nodig hebben. Daar komen ze pas veel later achter. En hoe vaak gebeurt dat wel niet in het echte leven?
Ik heb genoten van de ontwikkeling die Jeongmin doormaakt. Ze gaat weer voor zichzelf zorgen, neemt een katje onder haar hoede en neemt het leven zoals het komt. Op deze manier komen er passende mogelijkheden op haar pad.
Het onderwerp dat mij het meest raakte was het meedragen van leed van je ouders. Daarnaast vond ik de mooiste les: kies soms wat vaker voor jezelf en laat de stem die je van binnen hoort, spreken.
Door dit boek had ik het idee ook zelf te kunnen vertragen. Al was het alleen in leestempo.