TEN = 10/10
Je bent maar een nummer’ kan een confronterend spreekwoord zijn. Echter, in Eindeloos - de wereld waarin TEN zich afspeelt - wordt dit spreekwoord een manier van leven. Welkom in een wereld van censuur; welkom in Eindeloos.
Ten, Ocho, Cinco, Elf. Niemand heeft een naam, want iedereen is een nummer. In het boek volgen we Ten, een dappere en nieuwsgierige jongeman. Hij wordt naar een verboden plek achter de muur gestuurd: Campus 008. Bij zijn meedogenloze leraren en harde mentor leert hij hoe het er in Eindeloos echt aan toegaat. Zijn levensloop staat immers al vast. Regels zijn strikt en straffen lijken onvermijdelijk. Emoties, geheimen, ideeën en dromen zijn verboden. Slechts één persoon kwam ooit in opstand tegen dit systeem: Tens oom.
Vanaf het eerste hoofdstuk zat ik goed in het verhaal, omdat de wereld in het boek absurd en wreed is. Dit hield me geboeid. Daarnaast leefde ik soms bijna in angst voor de nummers, omdat ik hoopte dat ze zich zouden gedragen en niet zouden worden aangepakt door de Codering. TEN strookt met wat wij zijn gewend en dat wringt per definitie.
Dit boek is het eerste deel van een trilogie. Ik vind het dan ook prettig dat de personages in dit verhaal goed worden neergezet. Hetzelfde geldt voor de bizarre beroepen en de denkwijze binnen Eindeloos. Dit boek vormt een goede basis voor het vervolg, maar het zet ook zeker de toon voor het vervolg. En ik verwacht dat het wel eens heel spannend kan worden.
Ten kan wat mij betreft worden toegevoegd aan het rijtje van de volgende uitverkorenen: Harry Potter, Katniss Everdeen en Sam Temple.
Deze YA behelst ook een mooie boodschap: sta voor wie je bent.
Deze YA behelst ook een mooie boodschap: sta voor wie je bent.