Lees je gelukkig in de zomer
Michelle Visser had geen beter moment kunnen kiezen voor het uitbrengen van haar nieuwste roman Geluk komt in de zomer. Terwijl de zon zich regelmatig laat zien in Nederland, is niks zo fijn als met een heerlijke feelgood de dag door te komen. Geluk komt in de zomer is het derde boek dat over Loes en haar belevenissen in Pommier gaat.
Loes woont nog steeds in Pommier en runt daar nog steeds haar chambres d’hôte en haar handeltje in brocante. Ze is nog steeds samen met Pieter en doet er wat extra’s bij, soms treedt ze op als makelaar. Haar leven is niet veel anders dan haar leven was toen boek twee eindigde. Alleen vond ze in de schuur een paar oude koffers. Loes gaat in dit derde deel op zoek naar het verhaal achter de ontdekking.
Daarom begint het verhaal in Parijs. Visser omschrijft de omgeving beeldend en voor lezers die bekend zijn in Parijs, is het niet moeilijk om met Loes mee te reizen. Naast een bezoekje met haar ouders, heeft Loes een afspraak met de familie van de eigenaars van de koffers. Loes krijgt contactgegevens en gaat dan weer terug naar Pommier.
Heel lang lezen we hoe het iedereen in Pommier gaat. Alle personages van de eerdere delen komen terug en gaan hun verhalen verder. Omdat er zoveel personages zijn, krijgen ze eigenlijk allemaal geen diepgang. De hoofdstukken zijn kort, wat de leessnelheid bevordert, maar de aandacht niet vasthoudt.
Het meest interessant is toch het verhaal over de koffers. Het is fijn om in Pommier te zijn en Visser weet – net als in de eerdere delen – de omgeving beeldend te beschrijven. De gevoelens komen goed over vanaf papier. Vooral de tegenstelling tussen het vredige leven op het platteland en de angst voor aanslagen in de stad is mooi beschreven.
In eerste instantie leken de verhalen van de bewoners in Pommier dan ook weinig toe te voegen. Soms is het zelfs even doorbijten, totdat je wat verder gevorderd bent. Dan verandert de sfeer, de aanslagen van terreur gaan door en dat heeft impact op Loes en de bewoners. Toch wordt het verhaal nergens zwaar. Het is puur dat je als lezer deze momenten zelf nog vers op het netvlies hebt en het daardoor net iets harder binnenkomt.
De twijfels en het doorzettingsvermogen van Loes zijn opnieuw goed beschreven en daardoor kun je je goed in haar inleven. Haar twijfels om te gaan samenwonen, je begrijpt ze helemaal. Ook al gun je de lieve Sjoerd gewoon een mooie toekomst met zijn Loes. Maar ook de manier waarop ze bezig blijft de rechtmatige eigenaar van de koffers te vinden, is realistisch beschreven.
Ondanks dat terreuraanslag een onderwerp in dit boek zijn en er een link is naar de Tweede Wereldoorlog, is Geluk komt in de zomer toch een echte feelgood. Dit boek laat zich heerlijk lezen tijdens een warme dag waarop je alle tijd hebt. Want op die dagen is het het fijnst om je gelukkig te lezen.
Reageer op deze recensie