Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Liefde op de oude dag

Diana van Eynde 24 oktober 2019

Na De meisjesmagneet waagt Jackie van Laren zich weer aan een standalone. De populaire Nederlandse feelgoodauteur staat vooral bekend om haar series, mét prettige hoofdpersonen, maar maakt ook weleens een uitstapje naar een op zichzelf staand verhaal. Thuiskomen is daarvan de tweede. Na De meisjesmagneet wilden de fans meer; heeft Thuiskomen ook zo’n aantrekkingskracht?  

Wanneer schrijfster Freddy van Ee zich laat overhalen om mee te doen aan een tv-spelletje, weet ze nog niet dat dat het begin is van een ‘nieuw leven’. Langzaam was de wat oudere Freddy aan het vereenzamen zonder dat ze het door had. Na haar ontmoeting met countryzanger Nick Jacobs is van eenzaamheid echter snel geen sprake meer. Freddy besluit Nick te helpen door zijn hulpbehoevende moeder een woonplek aan te bieden en al snel is het een gezellige boel in huize Van Ee.  

Niet ver van Freddy vandaan kampt Odile met hele andere problemen. Haar moeder is terminaal ziek en ze weet niet wie haar vader is. Odile doet er alles aan om de laatste periode van haar moeder zo mooi en prettig mogelijk te maken, maar toch is ze wel benieuwd wie haar vader is. Haar grote vraag: zal haar moeder het ooit vertellen zonder dat ze er zelf nog om moet vragen?  

Deze twee verhaallijnen lopen in Thuiskomen door elkaar heen. Op zich lijken ze niets met elkaar te maken te hebben, maar omdat Freddy Odiles moeder kent en ze een hartelijk persoon is, biedt ze Odile een luisterend oor. Door de subtiele connectie kunnen de twee verhalen prima naast elkaar bestaan en op een prettige wijze aan elkaar gekoppeld worden.  

De boeken van Van Laren staan bekend om de beeldende spraakkunst. Zo hebben we dj Q, en natuurlijk die gekke Rory en Axel uit haar eerdere series. In Thuiskomen kan een ontzettend eigen personage niet ontbreken; daarom behoort de oer-Amsterdamse Miep al snel tot de favorieten. Tijdens het lezen hoor je haar gewoon in haar onbezonnen Amsterdams overal doorheen praten. Heerlijk!  

Thuiskomen is een echte Jackie van Laren. Heerlijk voorspelbaar; een term die vaak als negatief bestempeld wordt, maar de boeken van Van Laren is dit juist positief. Aan het begin weet je al wat er gaat gebeuren en niks is zo fijn als de reis volgen naar die gebeurtenis. Het zou zelfs een tegenvaller zijn als er wat anders aan de hand was. En dat is de kracht van goede feelgood.  

Van Laren heeft met Thuiskomen een goede tweede standalone geschreven. De thema’s eenzaamheid, opnieuw verliefd worden op oudere leeftijd en ongeneeslijke ziekte (met daarbij mantelzorg) zijn voldoende uitgelicht. Toch is het geen zwaar verhaal. Een heerlijke feelgood die na het dichtslaan een warm hart achterlaat. Een vervolg? Nee. Thuiskomen is een prachtig afgerond verhaal.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diana van Eynde

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur