Hebban recensie

Liefde op de oude dag

Diana van Eynde 24 oktober 2019

Na De meisjesmagneet waagt Jackie van Laren zich weer aan een standalone. De populaire Nederlandse feelgoodauteur staat vooral bekend om haar series, mét prettige hoofdpersonen, maar maakt ook weleens een uitstapje naar een op zichzelf staand verhaal. Thuiskomen is daarvan de tweede. Na De meisjesmagneet wilden de fans meer; heeft Thuiskomen ook zo’n aantrekkingskracht?

Wanneer schrijfster Freddy van Ee zich laat overhalen om mee te doen aan een tv-spelletje, weet ze nog niet dat dat het begin is van een ‘nieuw leven’. Langzaam was de wat oudere Freddy aan het vereenzamen zonder dat ze het door had. Na haar ontmoeting met countryzanger Nick Jacobs is van eenzaamheid echter snel geen sprake meer. Freddy besluit Nick te helpen door zijn hulpbehoevende moeder een woonplek aan te bieden en al snel is het een gezellige boel in huize Van Ee.

Niet ver van Freddy vandaan kampt Odile met hele andere problemen. Haar moeder is terminaal ziek en ze weet niet wie haar vader is. Odile doet er alles aan om de laatste periode van haar moeder zo mooi en prettig mogelijk te maken, maar toch is ze wel benieuwd wie haar vader is. Haar grote vraag: zal haar moeder het ooit vertellen zonder dat ze er zelf nog om moet vragen?

Deze twee verhaallijnen lopen in Thuiskomen door elkaar heen. Op zich lijken ze niets met elkaar te maken te hebben, maar omdat Freddy Odiles moeder kent en ze een hartelijk persoon is, biedt ze Odile een luisterend oor. Door de subtiele connectie kunnen de twee verhalen prima naast elkaar bestaan en op een prettige wijze aan elkaar gekoppeld worden.

De boeken van Van Laren staan bekend om de beeldende spraakkunst. Zo hebben we dj Q, en natuurlijk die gekke Rory en Axel uit haar eerdere series. In Thuiskomen kan een ontzettend eigen personage niet ontbreken; daarom behoort de oer-Amsterdamse Miep al snel tot de favorieten. Tijdens het lezen hoor je haar gewoon in haar onbezonnen Amsterdams overal doorheen praten. Heerlijk!

Thuiskomen is een echte Jackie van Laren. Heerlijk voorspelbaar; een term die vaak als negatief bestempeld wordt, maar de boeken van Van Laren is dit juist positief. Aan het begin weet je al wat er gaat gebeuren en niks is zo fijn als de reis volgen naar die gebeurtenis. Het zou zelfs een tegenvaller zijn als er wat anders aan de hand was. En dat is de kracht van goede feelgood.

Van Laren heeft met Thuiskomen een goede tweede standalone geschreven. De thema’s eenzaamheid, opnieuw verliefd worden op oudere leeftijd en ongeneeslijke ziekte (met daarbij mantelzorg) zijn voldoende uitgelicht. Toch is het geen zwaar verhaal. Een heerlijke feelgood die na het dichtslaan een warm hart achterlaat. Een vervolg? Nee. Thuiskomen is een prachtig afgerond verhaal.

Meer recensies van Diana van Eynde

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!