Hebban recensie
Liefdesverhaal zonder spanning en passie
Anita Verkerk schrijft al jaren succesvolle, ontspannende liefdesromans en chicklits voor een uiteenlopend publiek. In 2012 besloot Uitgeverij Cupido het boek Heisa in Venetië opnieuw uit te geven. Volgens de uitgever ‘een vrolijke liefdesroman van topschrijfster Anita Verkerk’.
In Heisa in Venetië volgen we drie vrouwen. Pilote Rozemarijn, journaliste Lianne en kunsthistorica Iris. Zonder voorbedachte rade kruisen hun levens elkaar. Lianne en Rozemarijn worden na de vlucht naar Venetië al snel vriendinnen. Rozemarijn is verliefd op collega-piloot Wouter, maar ze draagt een geheim met zich mee. Maar niet alleen Rozemarijn heeft moeite met het vinden van haar true love. Ook Lianne en Iris hebben de ware nog niet gevonden.
Bij een titel als Heisa in Venetië verwacht ik veel spanning en sensatie. Dat maakt het boek helaas niet waar. Er is weinig verhaal en de spanning is ver te zoeken. Het verhaal over de liefdesproblemen van de drie vrouwen wordt nergens echt verdiept. Daardoor leest het verhaal erg traag en is het niet moeilijk om het boek aan de kant te leggen. Iets meer echte spanning, of spannende scènes zouden dit verhaal veel goed gedaan hebben.
Iris, Lianne en Rozemarijn blijven erg zwak. Als lezer krijg je geen binding met hen. Dat is jammer, want dit had de redding van Heisa in Venetië kunnen zijn. Nu lees je woorden, maar je wordt niet gepakt. Wanneer Wouter afgewezen wordt of Lianne Rozemarijns geheim aan Wouter vertelt, voel je als lezer niets. Wanneer de personages meer zouden leven, zou het verhaal beter weglezen en zouden de personages, en dus ook het boek, meer verdieping hebben gehad.
De schrijfstijl is wel erg prettig. De bladzijdes lezen als een trein. Op sommige momenten weet Anita Verkerk erg grappige scènes te omschrijven. Een glimlach of een grinnikje kon dan ook niet altijd onderdrukt worden. Dit maakt het boek een stuk levendiger.
Heisa in Venetië is een liefdesverhaal, zonder diepe betekenis. Ideaal wanneer je op zoek bent naar een boek dat lekker weg leest en waar je niet per se je aandacht bij hoeft te houden.