Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boek dat aanmoedigt tot discussie

Diana van Eynde 08 september 2023
In schaamte kun je niet wonen is een boeiend en prikkelend essay geschreven door Cody Hochstenbach, waarin hij diepgravend de politieke reactie op de wooncrisis in Nederland onderzoekt en onthult wat er werkelijk gaande is achter de schermen van deze kwestie. Het boek biedt een verfrissende kijk op een onderwerp dat vaak wordt besproken zonder dat de diepere oorzaken en gevolgen worden belicht.

Hochstenbach slaagt erin om de lezer mee te nemen in zijn betoog en de schrijnende realiteit te laten zien van mensen die lijden onder de huidige woonomstandigheden. Zijn empathische benadering van de 'gedupeerden' van de wooncrisis geeft een stem aan degenen die over het algemeen worden genegeerd door de politiek en beleidsmakers. Dit is een belangrijk aspect in het boek, en het dwingt de lezer om na te denken over de menselijke tol van deze crisis.

Een van de sterke punten van het boek is de gedegen analyse die de schrijver doet. Hochstenbach legt bloot hoe beleidsmaatregelen en politieke beslissingen vaak niet in het belang zijn van de mensen die het hardst worden getroffen. Hij benadrukt hoe beleidsmakers soms meer bezig lijken te zijn met het behartigen van de belangen van de vastgoedsector dan met het aanpakken van de woonnood.

Toch is er ook ruimte voor kritiek als het gaat om dit boek. Een meer evenwichtige benadering, waarbij ook de standpunten van tegenstanders worden belicht, zou het betoog nog overtuigender hebben gemaakt. Maar wellicht was dit niet het doel van de schrijver en dan is het logisch dat dit achterwege is gelaten. Persoonlijk had ik 'het tegenlicht' erg gewaardeerd.

In schaamte kun je niet wonen is een boek dat aanmoedigt tot discussie en tot actie aanzet om een rechtvaardigere en menswaardigere woonomgeving te creƫren voor alle Nederlanders. En zou het niet mooi zijn als dit soort boeken aanzetten tot een mooiere en leefbare wereld?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diana van Eynde

Gesponsord

Het intrigerende verhaal achter de moordenaar van Willem van Oranje. Vol spanning en gruwelijke plottwists!

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19