Feelgood met een vleugje romantiek en een kleine dosis spanning
Heel eerlijk, de laatste ervaring die ik had met de boeken van Kaat de Kock waren niet de beste. Toch vind ik haar schrijfstijl wel fijn, van Het is ingewikkeld en Daar gaat de bruid genoot ik ontzettend. Het was Winter in de B&B die me tegenviel. Ik besloot om het nieuwste boek van de Vlaamse auteur een kans te geven en startte in Mag het wat zachter?. Kon ik van dit verhaal wel genieten?
Mira woont met haar beste vriendin samen in een appartement. Ze wonen er fijn, althans wanneer de buurman niet te veel herrie maakt gedurende de nacht. Mira's vroegere crush Emiel gaat als journalist bij de krant waar zij werkt aan de slag en de vonk lijkt meteen over te slaan. Maar wat is er in haar geboortedorp aan de hand? Wie stuurt Mira mysterieuze pakketjes en is wat heeft jeugdvriendin Gitte te verbergen?
De Kock begint het verhaal sterk. Meteen zit je midden in de herrie van de buurman en ontdek je hoe vervelend het hebben van een luidruchtige buur is. Dit zorgde ervoor dat ik heel snel een band met hoofdpersonage Mira op kon bouwen. De ik-vorm, waarin het verhaal geschreven is, helpt eraan mee je blijvend te verplaatsen in de belevenissen van Mira.
Mag het wat zachter? komt traag op gang. Dat vind ik niet per se een nadeel. Stephen King, mijn favoriete auteur, is er een kei in om langzaam te starten en knallend te eindigen. De trage start van De Kock zorgt ervoor dat je de personages leert kennen. Zeker nog niet goed genoeg, maar voldoende om het verhaal zonder problemen te volgen.
Waar ik me bij Winter in de B&B heel erg aan ergerde was de naïviteit van de hoofdpersoon. Alles leek haar gemakkelijk af te gaan en daar hou ik niet van. Een boek scoort bij mij als het realistisch is - of totaal niet als het fantasy is. Mira is gelukkig niet heel erg naïef en dat zorgt ervoor dat ik dit verhaal veel fijner vond om te lezen. In Mag het wat zachter? worden sommige dingen te gemakkelijk opgelost, maar er zit in de meeste gevallen nog wat achter. Deze diepgang miste ik bij de B&B-serie.
De personages in Mag het wat zachter? vond ik erg sterk. De Kock heeft de personages zo beschreven dat ze exact in je eigen omgeving passen. De eigenzinnige journalist Emiel, de (vroeger) onhandige Arne, de lieve huisgenoot Fien en de onvoorspelbare jeugdvriendin Gitte. Dit bonte gezelschap aan personages maakten dat ik erg genoten heb van het verhaal.
Al met al is Mag het wat zachter? zeker niet het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen. Is dat erg? Absoluut niet. Het is een heerlijk verhaal met een vleugje liefde en een kleine dosis spanning om tussendoor te lezen. Een verhaal waar je niet continu je aandacht bij hoeft te houden en die je achterlaat met een glimlach op je gezicht. Een prima feelgoodroman om tijdens een drukke periode te lezen.