Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Roman die door een man geschreven zou kunnen zijn

Diana van Eynde 04 oktober 2017

Als je begint in Tweestrijd, het debuut van Gail Mchugh, zou je het idee kunnen krijgen dat het verhaal door een man geschreven is. Niets is minder waar. Mchugh is een dame, getrouwd en verslaafd aan chocolade. Tweestrijd is haar eerste boek en in november (2017) volgt het tweede deel, Hartslag.

Na het overlijden van haar moeder besluit Emily naar New York te verhuizen, de stad waar haar rijke vriend Dillon woont. Hij wil graag samenwonen, maar Emily is hier nog niet aan toe. Wanneer ze Gavin ontmoet, voelt ze zich direct tot hem aangetrokken. Al snel raakt Emily in tweestrijd: blijft ze bij Dillon, die door bijna iedereen in haar omgeving uitgespuwd wordt, of waagt ze een sprong in het diepe en volgt ze haar hart?

Emily is een lief en vooral enorm naïef meisje uit Colorado. Ze werkt als serveerster, maar zoekt een baan als onderwijzeres. Ze woont bij haar beste vriendin Olivia en leidt een saai en rustig leven. Dat bevalt Dillon wel. Hij houdt Emily graag voor zichzelf, zeker wanneer zij Gavin ontmoet tijdens het bezorgen van een maaltijd.

Gavin en Dillon zijn al drie jaar vrienden. Gavin kent Dillon door en door en is dan ook verbaasd als hij ziet dat Emily de vriendin van Dillon is. Wat moet zo’n mooi meisje met zo’n dwaas als Dillon? Als lezer vraag je je dat gedurende het hele verhaal af. Dillon is niet goed voor Emily, is een vervelende rotzak en Emily zit zo onder de plak bij hem dat ze op geen enkel moment echt tegen hem in gaat.

Dat is het meest ergerlijke van dit verhaal. Emily laat alles toe en komt nergens op voor wat zij wil. Of het nu gaat over met wie Emily omgaat of wat zij draagt, Dillon weet er altijd wel over te zaniken en te zeiken. Emily lijkt soms even tegen hem in te gaan, maar gaat uiteindelijk altijd weer met hem mee. En dat zorgt voor onbegrip bij de lezer. Ze heeft een geweldige, romantische, knappe en lieve man voor het oprapen, maar ze kiest steeds voor de bad guy.

De reden waarom ‘meneer Lang, Donker en Uiterst Neukbaar’ goed bij Emily past, wordt heel duidelijk gedurende het verhaal. Niet dat hij veel diepgang krijgt, dat krijgt overigens geen enkel personage, maar hij is lief voor Emily. En het is duidelijk dat Emily gevoelens voor hem heeft. Er wordt niet beschreven waarom, maar dat lees je makkelijk tussen de regels door.

Niks is dan zo storend dan dat Emily maar blijft kiezen voor de man die slecht voor haar is. “Waarom hou je van Dillon?” is een vraag die een paar keer aan haar gesteld wordt. Het antwoord op die vraag zou veel ergernis wegnemen bij de lezer. Helaas weet Emily het waarschijnlijk zelf ook niet, dus blijft de vraag onbeantwoord.

De titel van dit boek verraadt meteen waar het verhaal over gaat en het is dan ook enorm voorspelbaar. Dat maakt het verhaal vermoeiend en zorgt ervoor dat je het boek het liefste aan de kant zou leggen. Het taalgebruik is hier en daar erg grof, denk aan de bijnaam 'meneer Lang, Donker en Uiterst Neukbaar', en geeft daardoor soms het gevoel dat het door een man is geschreven. De weinig aanwezige erotische scènes zijn daarentegen heel teder en vrouwelijk beschreven. Dat is dan ook een van de weinige pluspunten aan dit verhaal.

Tweestrijd is een voorspelbare roman die van begin tot eind irritatie oproept. Komt dit niet door het taalgebruik, dan zijn het wel de citaten, die soms nergens op slaan, of door de naïviteit van Emily. Het dichtslaan en het zien van het open einde geeft dan ook geen feelgood gevoel. Het heeft te lang geduurd. Hopelijk heeft Emily in Hartslag wat meer haar op haar tanden, want dat is hetgeen dat deze serie nog zou kunnen redden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diana van Eynde

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur