Afscheid zonder spijt is een mooie verzameling van handvatten voor mensen die zorg verlenen en mensen die zorg ontvangen.

Diane Kooistra 02 november 2024
Recensie

Vandaag is het Allerzielen; een dag waarop veel mensen de mensen die overleden zijn herdenken op heel verschillende manieren. Het brengt ons terug bij onze eigen sterfelijkheid. Veel mensen hebben bij de geboorte van een kind een heel draaiboek over hoe ze het zouden willen doen maar waarom hebben mensen geen draaiboek over het laatste stukje van hun leven? Dat vroeg ik me af en toen kwam dit boek op mijn pad.

Afscheid zonder spijt van Pauline van der Wees
Uitgeverij Haystack

Pauline van der Wees is een gepassioneerde Uitvaartbegeleider, stervensbegeleider, auteur en spreker.

Afscheid zonder spijt is een leesboek en werkboek ineen. Van der Wees beschrijft het als een persoonlijke gids voor het regelen van een afscheid dat jou past. Het begint met een stuk over ziekenzorg en uitvaartzorg in Nederland. Hoe we vroeger deze zaken vooral vanuit huis regelden maar sinds de vorige eeuw meer en meer aan andere organisaties overlieten. Dat schept een afstand. Met dit boek probeert Van der Wees deze afstand te overbruggen.
Dat hoopt ze te bereiken door in dit boek letterlijk even stil te staan bij ziekzijn, sterven en overlijden wordt men zich bewust van de processen die hiermee te maken krijgen.

Het boek heeft naast veel praktische tips ook ervaringsverhalen van een aantal personen die hun verhaal willen delen. Deze ervaringsverhalen zijn een roman zich en maken het een heel persoonlijk boek. Heb je dat nog niet ervaren door de verhalen dan zullen de vragen hier zeker bij helpen. Sommigen zijn praktisch zoals Welke kist wil je maar anderen zijn heel persoonlijk en confronterend om op te schrijven zoals Wat heb je nodig? En dan bv om goed afscheid te kunnen nemen van jezelf, de personen om je heen en anderen?

Wat een mooi en rustig vormgegeven boek. Het voelt heel prettig aan en de toon waarop de lezer benaderd wordt is vol respect. Met vragen die de lezer zullen stimuleren om zelf na te denken en dichtbij zichzelf te staan is het ook een intens boek.
Het is wel allemaal heel positief beschreven, het kan ook iets moois zijn maar helaas kan een periode van ziekte en overlijden ook niet zo mooi en rustig verlopen. De praktijk leert dat het soms ook anders kan. Het is echt een boek waaraan een persoon zijn of haar wensen aan kan geven.
Het boek is een middel om het gesprek aan te gaan voordat door ziekte of door plotseling overlijden het gesprek niet meer mogelijk is. Het zou fijn zijn als door dit boek wat meer rust, openheid en minder angst rondom het thema ziekte en overlijden zou kunnen ontstaan.

Meer recensies van Diane Kooistra