Een boek dat meer over Anne Frank laat zien dan alleen het dagboek.

Diane Kooistra 07 februari 2025
Alles over Anne is het eerste boek dat uitgaat van wat kinderen zelf willen weten. De Anne Frank Stichting heeft hun vragen verzameld. Het nieuwe boek geeft antwoord op bijvoorbeeld: wanneer is iemand Joods, waarom haatte Hitler de Joden, kon Anne Frank goed leren op school, was Anne bang in het Achterhuis, verveelde zij zich, wie heeft haar verraden en waarom is Anne zo beroemd geworden?

Ook de tekeningen van Huck Scarry spelen in op vragen van kinderen. Zo laat hij bijvoorbeeld zien hoe de boekenkast voor het Achterhuis open- en dichtgaat en hoe Annes kamertje er ingericht uitziet. Ook geeft hij een gedetailleerde weergave van alle vertrekken in het Achterhuis. De vermaarde illustrator, die in Zwitserland woont, bezocht het Anne Frank Huis verschillende malen om zijn tekeningen te kunnen maken.

Dit boek werd in 2017 uitgegeven door De Anne Frank stichting omdat het toen 70 jaar geleden was dat Het dagboek van Anne Frank werd gepubliceerd.

Wie was Anne Frank? Iedereen kent haar als het meisje dat een dagboek schreef in de oorlog en dat ze de oorlog niet overleefd heeft. Waarom dan weer een boek over haar?
Omdat dit boek veel verder gaat dan het dagboek. Het verhaal begint bij de verjaardag van Anne en toont een foto van Anne en haar vriendinnen. Het gaat over haar leven voor de oorlog, haar familie en eindigt pas als we weten wat er met de meisjes van de eerste foto gebeurd is.
En daarnaast zijn er veel vragen die vooral kinderen kunnen bedenken en stellen zoals; verveelden de onderduikers zich? Of hoe wisten de Nazi’s wie er Joods was?
Het boek bestaat uit twee delen; het grote deel waarin het verhaal van Anne en haar familie wordt verteld en het kleine deel (de halve bladzijdes met algemene informatie) over de oorlogsjaren.

Hierdoor is er soms een beetje overlap van informatie maar dat is niet erg, de vele foto’s en de indrukwekkende verhalen worden ondersteund door mooie en kleurrijke illustraties van Huck Scarry. Ze maken een boel duidelijk. Voorin en achterin staat een blauwdruk van het achterhuis en er is zelf een uitgebreide tekening van de beroemde boekenkast. De gevoelens van Anne en Peter komen aan bod en ook wat er met iedere onderduiker en hun helpers gebeurd is.
Het boek valt op door de bijzondere lay-out, je blijft kijken en de balans tussen tekst en foto of illustratie is heel mooi gedaan. Ik denk dat het een mooie aanvulling is op een les over de tweede wereldoorlog of inderdaad een spreekbeurt over deze tijd. Je kunt er veel kanten mee op.
Echt mooi gemaakt!

Meer recensies van Diane Kooistra