Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Kleurrijke roman over een bijzondere geschiedenis

Diane Kooistra 21 januari 2016

Elena lijkt een zorgeloos leventje te leiden op het mooie eiland Kreta als ze op haar achttiende verjaardag ontdekt dat ze lepra heeft. Ze beseft gelijk dat dit het einde betekent van het leven dat ze nu leidt en dat ze verbannen zal worden naar het eiland Spinalonga. Daar moeten alle mensen met lepra naartoe om besmetting te voorkomen. Vol verdriet neemt ze afscheid van iedereen waar ze van houdt en ze gaat ervan uit dat ze hen nooit meer terug zal zien. Er is op dat moment geen genezing mogelijk en de mensen op Kreta zijn zo bang voor besmetting dat ze het eiland Spinalonga mijden.

Op Spinalonga krijgt ze een huisje toegewezen en een baan als onderwijzeres. Na een periode van rouw en verdriet leert ze enkele mensen kennen waar ze een mooie band mee opbouwt. Tijdens de gesprekken hoort ze het verhaal van de mensen die voor haar in het huisje hebben gewoond. Als ze meer wil weten, lijkt het alsof er iets voor haar verborgen wordt gehouden. Elena gaat zelf op onderzoek uit en vindt de dagboeken van de vorige bewoonster, Thalia.

Tijdens het lezen van deze dagboeken leert ze het eiland en haar bewoners nog beter kennen en, nog veel belangrijker, ze leert de situatie te accepteren. Ze heeft meer aandacht voor de nieuwe wereld om haar heen en ze staat open voor de mensen die haar nieuwe familie vormen. Dan blijkt dat er een medicijn is tegen lepra. Er is nu een kans dat Elena weer terug kan keren naar Kreta. Maar kan dat wel na het lezen van de dagboeken van Thalia?

Elena doorstaat de bekende fasen van rouw (Kübler Ross). Ontkenning als ze eerst doet alsof de vlekjes er niet zijn, onderhandelen als haar moeder ze ontdekt en ze probeert thuis te blijven, de boosheid als ze verbannen wordt naar het eiland en dan het verdriet als ze daar zit. Ze lijkt dan nog erg jong in doen en laten en vooral in wat haar bezig houdt. Deze fasen lopen flink door elkaar vooral na het lezen van het dagboek. Aan het eind van het boek volgt aanvaarding van wat is en wat je niet meer veranderen kan. Haar vertrouwen in God is hierbij een grote steun, ook al heeft ze daarbij nog wel een duwtje in de rug nodig van diverse personen.

Schrijfster Ina van der Beek heeft hierin echt de groei van de persoonlijkheid van Elena laten zien. Ze is van een wanhopig en wat dwars en boos meisje uit het begin van het boek verandert in een volwassen en rustige vrouw. Toch komt haar impulsieve karakter nog naar voren als ze in gesprek raakt met een adoptiemoeder van een van de geadopteerde kinderen van Spinalonga. De mensen op Spinalonga mochten namelijk wel trouwen, maar als ze kinderen kregen moesten ze deze ter adoptie afstaan.

Door gebruik te maken van het dagboek van de vorige bewoonster van het huis toont de auteur heel duidelijk het verschil in omgang met adoptie van deze kinderen in de jaren dertig en de jaren vijftig. Door deze twee verhalen te gebruiken lopen verschillende gebeurtenissen door elkaar. Ze beschrijft eenzelfde situatie in verschillende tijdsperiodes, waardoor de veranderingen op het eiland in de loop der jaren zichtbaar worden.

De kleur van de zon is een bijzondere roman over een stukje geschiedenis waarvan veel lezers het bestaan niet zullen kennen. Ina van der Beek heeft de personages in dit boek een heel eigen karakter gegeven, elk met hun eigen achtergrond en geschiedenis. Het verlangen naar wat er niet meer is, lijkt hier heel centraal in te staan. Zowel Elena als de andere mensen op het eiland hebben mensen achter moeten laten. Pas als ze rust heeft gevonden en haar nieuwe toekomst heeft aanvaard, in het boek zo mooi beschreven als ‘ogen die genezen zijn’ ziet Elena dat ze een kans krijgt op een nieuwe start. Het boek bevat zo een mooi afgerond verhaal met een duidelijke boodschap voor de lezer.

         

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur